Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wilma Anderssons försvinnande och död har berört hela Sverige. Under fredagen kommer en ny häktningsförhandling att hållas gällande den man som misstänks ha mördat henne. Bild: Edvin Bergström
Wilma Anderssons försvinnande och död har berört hela Sverige. Under fredagen kommer en ny häktningsförhandling att hållas gällande den man som misstänks ha mördat henne. Bild: Edvin Bergström

Ny häktningsförhandling efter mordet på Wilma

En ny häktningsförhandling kommer under fredagen att hållas gällande den man som misstänks ha mördat 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla. Bohusläningen kommer vara på plats och bevaka förhandlingen.
– Åklagaren säger i intervjuer att misstankarna har stärkts, men vi har inte blivit delgivna något material överhuvudtaget, säger Beatrice Rämsell.

Mannen i 20-årsåldern som misstänks ha mördat den 17-åriga flickan har suttit häktad sedan den 22 november och omhäktades i början av december i ytterligare fyra veckor.

När häktningstiden började löpa ut begärde kammaråklagaren Jim Westerberg som leder utredningen nyligen in en begäran om förlängd åtalstid – en begäran som den mordmisstänkte nu bestrider.

Uddevalla tingsrätt har därför kallat till en omhäktningsförhandling som kommer att hållas klockan 10.00 på fredagen.

– Begäran om förlängd åtalstid bestrids och det ska normalt ske en omprövning av häktningsskälen var 14:e dag, säger den mordmisstänktes advokat Beatrice Rämsell.

LÄS MER: Wilmas misstänkte mördare begärs omhäktad

Advokaten kritisk

Advokaten berättar att hennes klient fortsatt förnekar brott och hon är kritisk till att försvaret inte har fått ta del av den bevisning som åklagaren har uppgett har förstärkts.

– Jag är kritisk till att vi inte har blivit delgivna något material. Åklagaren säger i intervjuer att bevisningen har stärkts, men vi har inte blivit delgivna något så det är omöjligt för mig att att göra en bedömning av bevisläget överhuvudtaget, säger Beatrice Rämsell.

Åklagaren Jim Westerberg, menar å sin sida att försvaret fått den informationen han anser är nödvändig.

– Hon har fått den informationen som vi anser är relevant i nuvarande utredningsläge.

Till oss säger Beatrice Rämsell att hon inte fått någon information överhuvudtaget.

– Jag kan inte kommentera det, vad hon har fått eller inte fått. Sedan kan man få information både muntligen och skriftligen och hon har inte fått någon skriftligen, det kan jag tillstå, säger Jim Westerberg.

Wilma Andersson anmäldes försvunnen den 17 november. Två dagar senare greps och anhölls den misstänkte mannen. Polisen misstänker att flickan mördades tre dagar innan hon anmäldes försvunnen.

Efter ett enormt sökpådrag anträffade polisen den 28 november en kroppsdel som tillhör Wilma Andersson. Fyndet gör att polisen med säkerhet kan säga att hon inte längre är i livet.

Blodspår i bostad och bil

Polis och åklagare har under utredningens gång varit förtegna om utredningen. Man har inte velat gå in på varför man misstänker den 22-årige mannen för mord. Vad GP erfar har polisen bland annat hittat blodspår i mannens lägenhet och i en bil som har tagits i beslag.

Kammaråklagare Jim Westerberg.
Kammaråklagare Jim Westerberg.

LÄS MER: Åklagaren vill ha mer tid i Wilma-fallet – väntar på analyser

Sedan mannen omhäktades i början av december har misstankarna mot honom enligt åklagaren Jim Westerberg stärkts. När begäran om förlängd åtalstid skickades in till tingsrätten på nyårsafton hade polisen enligt åklagaren inte hittat några fler kvarlevor.

Åklagaren berättade under nyårsafton att utredningen fortfarande väntar på svar på analyser från merparten av det material som skickats in till Nationellt forensiskt center, NFC.

– Det rör sig om olika spår och undersökningar av föremål, tekniska genomgångar som kan ha stor betydelse för bevisningen, berättade Jim Westerberg.

Utöver analyserna anser åklagaren också att det behöver hållas ytterligare förhör med vittnen och de två personer som utöver 22-åringen är misstänkta för inblandning i mordet. Det rör sig om en man och en kvinna med nära band till den mordmisstänkte mannen och som tidigare har suttit anhållna misstänkta för brott mot griftefriden och skyddande av brottsling.

Vad det är som enligt åklagaren gör att misstankarna har förstärks mot den mordmisstänkte mannen har Jim Westberg inte velat gå in på.

– Det är sådant jag inte kan informera om under en pågående utredning, har han tidigare sagt.

Fredagens förhandling kommer att hållas via videolänk där den misstänkte mannen medverkar från häktet.