Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi vill verkligen inte hamna i ett sådant läge att vi behöver använda de lokalerna till intensivvård igen”, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson om hur Näls uppvakningsavdelning fick vikas åt intensivvård under våren. Bild: Stefan Bennhage
”Vi vill verkligen inte hamna i ett sådant läge att vi behöver använda de lokalerna till intensivvård igen”, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson om hur Näls uppvakningsavdelning fick vikas åt intensivvård under våren. Bild: Stefan Bennhage

Ny coronavåg kan slå mot planerad vård

På fredagen kom nyheten att Sahlgrenska i Göteborg ställer in alla planerade operationer på grund av det allvarligare coronaläget. Inom NU-sjukvården påverkas ännu inte övrig vård av den på nytt ökande smittan, men man är redo för ett förvärrat läge.

När Bohusläningen når NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson känner han ännu inte till att Sahlgrenska bestämt sig för att ställa in samtliga icke-akuta operationer under hela nästa vecka, för att hålla intensivvårdsplatser öppna i beredskap för en möjlig tillströmning av nya coronapatienter.

Några liknande åtgärder finns ännu inte på horisonten inom NU-sjukvården, men man har en plan för ett förvärrat läge, säger han.

– Vi har en plan för om vi behöver eskalera vården av covidpatienter, om de skulle bli betydligt fler än de vi har för närvarande. Och det finns det ju risk för om smittspridningen fortsätter öka, då kan vi komma till ett liknande läge.

Planerad vård opåverkad just nu

På fredagen vårdades nio personer för covid-19 inom NU-sjukvården, varav en patient kräver intensivvård.

Så sent som för en vecka sedan hade NU-sjukvården noll coronapatienter inneliggande, men nu planerar man för en fortsatt ökad smittspridning.

– Det skulle ju då få konsekvenser i första hand för planerad vård som kan vänta, men för närvarande så bedrivs den vården med full fart, säger Niklas Claesson.

– Vi har ju ett behov av att ge vård till de patienter som redan väntat längre på grund av pandemin.

Uppmanar oroliga till kontakt

Han berättar vidare att man under vården märkte hur riskgrupper och äldre undvek att ta sig till sjukhuset för planerad vård eller besök, av rädsla för corona.

När nu situationen på nytt förvärras uppmanas alla patienter som har en kallelse eller ett planerad besök att kontakta vården i stället för att utebli.

– Vi såg i våras att många patienter, framför allt de över 70 år, avstod från att uppsöka vården. Men det är vår rekommendation att alltid uppsöka vården om man har behov eller en kallelse, För att vi ser ju till att ordna mottagandet på ett så säkert sätt som möjligt.

Under det mest pressade läget i våras utökade Näl sin kapacitet gällande intensivvård från ett utgångsläge med åtta platser till ett trettiotal platser, enligt Niklas Claesson.

I nuläget klarar man sig med att endast hålla de ordinarie intensivvårdsplatserna öppna, men det finns en beredskap att snabbt ordna fler igen om läget skulle bli så illa på nytt.

– Vi vill verkligen inte hamna i ett sådant läge att vi behöver använda de lokalerna till intensivvård igen, säger Niklas Claesson, om hur Näls uppvakningsavdelning fick vikas åt intensivvård under våren.

Antal inneliggande patienter

Den 30 oktober kl. 10:00 fanns det totalt 80 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 7 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

9 personer varav 1 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

46 personer varav 4 på IVA

Sjukhusen i Väster:

2 personer varav 0 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

10 personer varav 2 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

13 personer varav 0 på IVA

Källa: VGR