Viktoria Hennings, biolog vid mikrobiologiska laboratoriet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, förbereder proverna för att testa dem för antikroppar.
Viktoria Hennings, biolog vid mikrobiologiska laboratoriet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, förbereder proverna för att testa dem för antikroppar. Bild: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Ny coronaanalys ger hopp om immunitet

Personer som har varit sjuka i covid-19 kan bli immuna mot att smittas igen. Det visar nya blodanalyser från Sahlgrenska. Det kan innebära att tillfrisknade människor kan återvända till jobbet.

ANNONS

En av de stora frågorna om coronaviruset handlar om immunitet. Framförallt vill man säkerställa att den som en gång har varit sjuk inte kan bli det igen.

På Sahlgrenskas enhet för klinisk mikrobiologi har man den senaste tiden genomfört de första serologiska analyserna (av vätskan i blodet) mot coronavirus. Resultaten var lovande.

Hos patienter sjuka i covid-19 återfann man antikroppar mot viruset, vilket kan innebära att den som en gång varit sjuk och tillfrisknat utvecklar immunitet mot att smittas igen.

– Detta är ett viktigt steg även om det fortfarande krävs kompletterande analyser innan vi har ett test som kan användas i praktiken, säger Jan-Åke Liljeqvist, överläkare i klinisk virologi och som leder utvecklingsarbetet vid mikrobiologiska laboratoriet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

ANNONS
Antikroppstesterna har utförts på Sahlgrenskas klinik för medicinsk mikrobiologi som ligger vid Medicinaregatans spårvagnshållplats.
Antikroppstesterna har utförts på Sahlgrenskas klinik för medicinsk mikrobiologi som ligger vid Medicinaregatans spårvagnshållplats. Bild: Jonas Lindstedt

Testa vårdpersonal möjligt snart

I ett första skede ska man nu utvärdera några av de tester som olika företag tagit fram för att påvisa antikroppar. Med ett godkänt test kommer man till exempel kunna testa vårdpersonal för att se vilka som har haft infektionen.

– Förhoppningen är att man utvecklar immunitet mot det nya coronaviruset på samma sätt som man gör mot andra virus. Genom att mäta antikroppar kommer man också kanske redan i sommar att kunna testa hur stor del av befolkningen som har haft infektion med det nya coronaviruset.

ANNONS