Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson säger att de nya siffrorna inte betyder att man kan vara på väg upp mot liknande siffror som i början av maj, då man tog emot flest nya coronapatienter. Bild: Stefan Bennhage
NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson säger att de nya siffrorna inte betyder att man kan vara på väg upp mot liknande siffror som i början av maj, då man tog emot flest nya coronapatienter. Bild: Stefan Bennhage

Ny ökning av antalet covidpatienter i NU-sjukvården

Precis som dagen före registrerades under tisdagen en ökning i antalet patienter som vårdas för konstaterad covid-19 inom NU-sjukvården.

Under måndagen ökade antalet inneliggande coronapatienter som vårdas i NU-sjukvården från 32 till 38, varav fyra krävde intensivvård.

Enligt de senaste siffrorna på tisdagen har sedan dess ytterligare tre smittade personer lagts in på sjukhus, men av de 41 patienter som just nu vårdas är det fortsatt endast fyra stycken som kräver intensivvård.

Kurvan nedåtgående i Västra Götaland

– I det stora sammanhanget, om man drar ut på det och tittar på hela Västra Götalandsregionen går det fortfarande nedåt. Detta är snarare tillfälligheter med mindre upp och nedgångar, vi kan inte göra någon annan analys eller se att det rör sig om någon ökad smittspridning, säger Niklas Claesson som är kommunikationschef vid NU-sjukvården.

Han betonar dock fortsatt vikten av att inte släppa på garden, utan fortsätta vara noga med att följa Folkhälsomyndighetens olika riktlinjer.

– Vi kan kontinuerligt skriva ut patienter, men tar samtidigt fortfarande emot nya patienter varje dag. Det är fortsatt smittspridning i samhället och inte läge att börja bete sig oförsiktigt.

För en knapp vecka sedan kunde dock NU-sjukvården, på grund av att toppen av smittokurvan nåddes tidigare än man trott, börja bevilja sina medarbetare semester, efter att tidigare ha skjutit fram samtliga semestrar till tidigast i juli.

– I många verksamheter har vi kunnat ge besked om fyra veckors semester som vanligt under sommarmånaderna, men vissa verksamheter kräver att vi även nyttjar september. Det beror på det pressade läget, säger kommunikationschefen.

Den 9 juni kl. 10:00 fanns det totalt 227 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 52 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

41 personer varav 4 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

98 personer varav 29 på IVA

Sjukhusen i Väster:

12 personer varav 3 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

36 personer varav 9 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

39 personer varav 6 på IVA

Källa: VGR Data och analys