Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu tillåts max 500 personer på sammankomster

Restriktionerna skärps med anledning av den ökade smittspridningen, enligt ett regeringsbeslut. Max 500 personer tillåts från och med onsdag vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar där vaccinationsbevis används, skriver TT.

Det kommer dock öppnas för så kallad sektionering, skriver TT. Då ska lokalen, området eller utrymmet delas upp i sektioner som separerar deltagarna utan kontakter med varandra, varken under eller i direkt anslutning till sammankomsten eller tillställningen. Om detta går att arrangera får 500 deltagare befinna sig i varje sektion.

För privata sammankomster sänks taket betydligt mer, till 20 personer. Det omfattar dock inte minnesstunder i samband med begravning, som har kvar det tidigare taket på 50 deltagare. Det skriver TT.

Tillfälliga åtgärder

Beslutet fattades efter en remissrunda, och enligt socialminister Lena Hallengren (S) handlar det om nödvändiga men tillfälliga åtgärder.

"Både regeringen och våra expertmyndigheter bedömer behovet av åtgärderna löpande", skriver hon i ett pressmeddelande.

De skärpta restriktionerna införs sedan det visat sig att tillgängliga vaccin ger begränsat skydd mot att smittas av omikronvarianten, vilket fått Folkhälsomyndigheten att göra bedömningen att det inte räcker med vaccinbevis för att bromsa smittspridningen och att även föreslå skärpta restriktioner, skriver TT.