Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu ska fler äldre och personal inom äldrevården testas för covid-19.  Bild: Andreas Olsson
Nu ska fler äldre och personal inom äldrevården testas för covid-19. Bild: Andreas Olsson

Nu testas fler inom äldrevården

Fler sjukvårdspersonal ska nu testas för covid-19 inom den kommunala hälso- och sjukvården. Detta för att kunna bekräfta om en person verkligen är smittad eller exempelvis har en lättare vanlig förkylning.

I månadsskiftet gav regeringen i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ta fram en nationell strategi över hur fler ska testas för covid-19. Drygt en vecka senare höll Västra Götalandsregionen en presskonferens där de berättade att fler tester ska genomföras.

– Vi hoppas att vi nästa vecka tillsammans med Scilifelabb får fram en ökad provtagning som vi framförallt kommer att rikta till kommunal hälso- och sjukvårdspersonal, sade Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström då.

Anledningen till att fler ska testas är att det finns en hög sjukfrånvaro inom regionen som beror på lättare förkylningssymptom, som inte behöver vara covid-19.

Enligt uppgifter till tidningen förväntas Västra Götalandsregionen presentera en regional rutin över hur fler tester ska genomföras på fredag. Men trots att rutinen inte offentliggjorts än har fler tester genomförts under veckan.

– Ja, det är idag det har påbörjats och det är lite oklarheter hur man styr det här. De här testerna skickas till en annan del av landet för analys, sade Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland under tisdagen.

Tar några dagar

Det är alltså tester på personal som har påbörjats men då provsvaren normalt tar en dag innan resultatet kommer så kommer de här testen, som inte är lika brådskande, ta några dagar innan resultatet kommer.

– Vi har utökning men personalproverna ska gå till en annan enhet för svar.

Den andra enheten ligger på en annan ort enligt Eva Lindhusen Lindhé. Det innebär att proverna måste skickas och sedan analyseras.

Varför skickas proverna iväg?

– Den volymen som det skulle bli om vi testar personal i större skala har vi inte. Här får vi koncentrera oss på sjukvården. Skulle personalen vara väldigt sjuk är den en patient.

Nu-sjukvården har sedan månadsskiftet analyserat prover i sina egna laboratorier. Men kapaciteten är begränsad och i dagsläget prioriteras personer inom sjukvården där det är viktigt att veta om personen är smittad.

Men nu när fler ska testas kan en personal gå hem vid lätta symptom, testats och sedan inom några dagar få reda på om den är smittad med covid-19 eller inte.

– Du ska vara hemma om du har covid-19. Om du inte har covid-19 kan du gå tillbaka i jobb tidigare, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Ronny B Nilsson
Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Ronny B Nilsson

Kan testa på befolkningsnivå

En person måste visa symptom för att testet ska fungera. Därför kommer inte alla i personalstyrkan att testas. Inom Nu-sjukvården är det i dagsläget oklart vilka som kommer att testas men enligt kommunikationschefen Niklas Claesson kommer troligtvis den nya regionala rutinen i första hand ta sikte på den kommunala äldrevården.

LÄS MER: Coronalarmet: Facket kan utlysa skyddsstopp inom äldreomsorgen

Tidigare har patienter som lagts in på sjukhus prioriterats men nu kommer både äldre och personal inom äldrevården att testas. Hittills är vi bara i början menar Eva Lindhusen Lindhé.

– Vi är definitivt i början på någonting, vi har inte sett toppen. Vi får se på hastighetsspridningen de närmsta veckorna, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Runt om i Sverige och världen försöker aktörer ta fram ett test som kan visa om en person utvecklat antikroppar mot viruset. Ett sådant test skulle visa om en person redan varit smittad av covid-19 och därmed blivit immun.

– Vi har inte de testen ännu som testar antikroppar, men när vi har sådana test då kommer det användas mycket, på befolkningsnivå, säger Eva Lindhusen Lindhé.