Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu stänger NU-sjukvården entréerna igen

Antalet patienter som vårdas på sjukhus med covid-19 fortsätter att öka. På torsdagen vårdas tre patienter på iva inom NU-sjukvården, vilket är det högsta antalet sedan i början av juli. På måndag stänger NU-sjukvården återigen entréerna och inför ett generellt besöksförbud inom verksamheten.

NU-sjukvården är sedan nästan en vecka tillbaka återigen i stabsläge, samtidigt som antalet patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård fortsätter att öka.

På torsdagen hade NU-sjukvården 16 inneliggande patienter med covid-19, varav tre vårdades på iva. Det är det högsta antalet patienter på iva sedan i början av juli. Siffran är inte förvånande, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.

– Vi ligger sannolikt lite efter Göteborgs- och Boråsområdet och där har siffrorna varit högre en tid. Men det är precis det vi har planerat för.

Hittills har man gjort mindre omfördelningar mellan och inom verksamheterna, men ännu har man inte ställt in någon annan vård på grund av covid-19. Men NU-sjukvården är nu redo och planerar för att att inom den närmsta tiden öka intensivvårdskapaciteten, vilket får konsekvenser för annan planerad vård.

Entréerna stängs

– Vi sitter med handen på den knappen. När vi ser att vi kommer upp i några patienter till så behöver vi omfördela resurser både personal- och lokalmässigt. Vi är beredda att göra de åtgärder som behövs för att utöka vårdplatser för covidpatienter. Det är ju ingen som gillar det här – ingen tycker att det är kul att bygga upp kapaciteten igen. Vi var där i våras och nu kan vi vara påväg in i en liknande situation – det är inget trevligt scenario.

På måndag kommer även entréerna på Näl, Uddevalla sjukhus och Brinkåsen att låsas igen. Då kommer entrévärdar att stå utanför. Den som har en tid för vård uppmanas att gå på den, men generellt får nu inte anhöriga följa med in.

Samtidigt inför man återigen ett generellt besöksförbud på inom verksamheterna.

– Eftersom det är så stor smittspridning i samhället så vill vi inte riskera att det sker smittspridning inne på sjukhusen där många patienter som har underliggande sjukdomar eller är känsliga vistas, säger Niklas Claeson.

– I undantagsfall, efter överenskommelse, tillåter vi besök till inneliggande patienter, till exempel om det är ett barn som vårdas eller om det rör sig vård i livets slutskede, men vi inför ett generellt besöksförbud.

Under våren hade man också stängda entréer och besöksförbud, men detta togs bort i början av juli.

Oroande utveckling i regionen

Niklas Claeson säger att uppgången i covidpatienter på iva nu kan vara en tillfällighet, eftersom det fortsatt rör sig om relativt få fall. Men sett till hela regionen, där 25 patienter intensivvårdades på torsdagen, är utvecklingen oroande, säger han.

– Där har det mer än tredubblats på några veckor och vi förväntar oss att det kommer fortsätta öka. Det är en oroväckande utveckling. När vi fyller våra sjukhus med den typen av patienter så blir det väldigt resurskrävande.

De som man nu ser behöver sjukhusvård är främst äldre personer över 70 år, men även yngre patienter kommer in. Positivt är dock att andelen som nu blir så allvarligt sjuka att de behöver intensivvård verkar vara lägre nu än i våras, vilket enligt Claesson syns både nationellt och internationellt.

– Det finns säkert olika orsaker till det, men det är också beroende på att vi har lärt oss mer om sjukdomens utveckling och att man kanske inte alltid måste sätta in intensivvård. Det är positiva nyheter, säger Niklas Claesson.