I sommar blir det enklare att resa inom EU. Med ett covidbevis kan du visa att du är vaccinerad mot covid-19.
I sommar blir det enklare att resa inom EU. Med ett covidbevis kan du visa att du är vaccinerad mot covid-19. Bild: DIGG/E-hälsomyndigheten

Nu släpps covidbeviset – så funkar det

Med covidbeviset ska du kunna röra dig betydligt friare inom EU – om du är vaccinerad. Torsdag 1 juli öppnar tjänsten där du kan ladda hem eller skriva ut ett eget covidbevis. GP går igenom hur det funkar steg för steg.

ANNONS
|

Kommer sajten att braka ihop av besökstrycket? Räcker det med en vaccindos? Hur gör jag om jag saknar e-legitimation? Frågorna hopar sig inför torsdagens premiär för tjänsten där du kan skaffa ett eget covidbevis för att kunna resa friare inom EU.

Tanken med beviset är att du ska kunna visa att du är vaccinerad, har haft covid-19, eller har testat negativt för sjukdomen. Därmed ska du slippa sådant som karantän och coronatester innan du släpps in i andra EU-länder.

Så här gör du:

  1. Vaccinera dig. Inom sju dagar skickas informationen till Nationella vaccinationsregistret.
  2. Gå in på www.covidbevis.se. Logga in med e-legitimation. Om du saknar e-legitimation kan du istället fylla i en blankett på E-hälsomyndighetens webbplats och få beviset hemskickat.
  3. Hämta, skriv ut eller spara ditt digitala covidbevis. Beviset kan skickas till din mobil, dator eller surfplatta. Det skickas också automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.
  4. Klart! Kom dock ihåg att reglerna för vad som krävs för att komma in skiljer sig åt mellan olika länder, även inom EU. Kolla vad som gäller dit du ska.

Till en början kommer beviset bara att innehålla information om att du är vaccinerad, samt hur många doser du fått.

– Intresset är mycket stort. En stor andel av befolkningen över 18 år har fått åtminstone en vaccindos och många ser fram emot att resa. Men pandemin pågår fortfarande, så det är viktigt att hålla sig informerad om smittläget och vilka krav som landet du ska resa till ställer på inresande, säger Linda Zobal på E-hälsomyndighetens presstjänst.

ANNONS

Hur stor är risken att sajten kraschar första dagen?

– Tjänsten har god kapacitet och vi har genomfört tester som brukligt, så vår bedömning är att allt ska fungera. Man får vara beredd på att det kan vara väntetider. Den som inte har bråttom kan gärna avvakta lite med att gå in på tjänsten.

Hur trygga är ni med säkerheten, så att känsliga uppgifter inte sprids?

– Vi är trygga med det. Ditt covidbevis innehåller endast de uppgifter som är helt nödvändiga. Uppgifterna får inte sparas i länder som du besöker. Det är bara bevisets giltighet och äkthet som kontrolleras.

Går det att kopiera bevisen och fuska?

– I EU:s digitala covidbevis används QR-koder med en digital signatur som skyddar mot förfalskningar. För E-hälsomyndigheten är alltid skyddet för den personliga integriteten och informationssäkerheten högsta prioritet.

Svar på några vanliga frågor:

  • Kostar covidbeviset något? Nej, det ska vara gratis för alla EU-medborgare.
  • Måste jag ha svenskt personnummer? Ja. Det gäller både det digitala beviset och om du beställer hem en papperskopia.
  • Funkar Bank-id som e-legitimation? Ja. Dessa tre räknas som godkänd e-legitimation: Bank-id, Freja e-id och AB Svenska pass.
  • Vad innehåller vaccinationsbeviset? Det innehåller ditt namn, födelsedatum, utfärdandedatum, information om ditt vaccin när du fick det, samt ett unikt identifieringsnummer i form av en QR-kod som skannas av vid gränsen.
  • Var gäller beviset? Det gäller i alla EU-länder och ska också gå att införa för Island, Norge Schweiz och Liechtenstein.
  • Hur länge gäller det? Beviset är giltigt i 90 dagar, men du kan hämta ett nytt intyg gratis hur många gånger som helst. När tillfrisknandebevis läggs till kommer det att gälla i 180 dagar.
  • Räcker det med en vaccindos? Det där är olika i olika länder. Dessutom: En del länder godtar bara beviset om det har gått 14 dagar efter sista vaccindosen, så ha koll på vad som gäller för ditt resmål. Ett bra ställe att göra det på är ambassadernas hemsida Sweden Abroad.
  • Jag har haft covid. När står det i mitt bevis? Från mitten av juli är planen att bevisen även ska inkludera negativa testsvar och senast den 12 augusti ska det även gå att få med bevis på tillfrisknande.

ANNONS