Över en lunch med KD-ledaren Ebba Busch Thor tog SD:s partiledare Jimmie Åkesson ett kliv in i värmen.
Över en lunch med KD-ledaren Ebba Busch Thor tog SD:s partiledare Jimmie Åkesson ett kliv in i värmen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Nu släpper KD in SD i värmen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och KD-ledaren Ebba Busch Thor har haft ett privat möte där de har diskuterat migration, sjukvård och energipolitik. Det är en ny öppning för SD och det första mötet med SD-ledaren i sitt slag.

ANNONS

Det var i mars som Ebba Busch Thor deklarerade att KD som första parti kommer att samtala och förhandla med SD och V i sakpolitiska frågor där partierna står nära varandra. Allt för att kunna driva igenom så mycket av KD:s politik som möjligt.

Och nu har det första steget tagits: Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor träffades under tisdagen för att diskutera sjukvård och energipolitik, vilket Expressen var först med att berätta.

Det här är det första mötet i sitt slag och SD har därmed tagit ett kliv in i den politiska värmen.

På sin Facebook-sida skriver Ebba Busch Thor att KD hittar stöd för sin politik hos andra partier i enskilda frågor och att de båda partiledarna har ätit lunch och diskuterat ett antal politiska frågor.

ANNONS

"Vi representerar olika partier med olika bakgrund och olika ideologisk utgångspunkt. Men i flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande. De frågor vi berört är framförallt sjukvården och energipolitiken men även den kommande parlamentariska utredningen om migration." skriver Ebba Busch Thor på sin Facebook.

Jimmie Åkesson skriver på sin Facebook-sida att partier sällan är överens om allt men att det ibland är viktigt att mötas över partigränserna för att diskutera Sveriges stora problem.

Oenigt beslut

Beslutet om att KD nu ska diskutera sakpolitik med SD har varit omdiskuterat. KD:s partistyrelse var oenig i beslutet. En av dem som röstade nej och reserverade sig mot beslutet är Göteborgs tidigare kommunalråd David Lega (KD), som numera är EU-parlamentariker.

Till GP har han sagt att han tycker att ett så svårt beslut kräver en bredare förankring i partiet. Själv hade han inte bestämt sig vad han tycker i frågan.

– Men jag kommer aldrig att förhandla eller samtala med personer som drar judeskämt och får sitta kvar. Det är upp till alla våra ledamöter att välja hur man kommer hantera detta, sade han till GP i mars.

ANNONS