Sommarstugan utanför Arboga där Johanna Möllers pappa mördades, mamman skadades svårt och maken hittades död. Arkivbild
Sommarstugan utanför Arboga där Johanna Möllers pappa mördades, mamman skadades svårt och maken hittades död. Arkivbild

Nu ska Arbogafallet prövas i hovrätten

Johanna Möller dömdes av tingsrätten till livstids fängelse efter de uppmärksammade "sommarstugemorden". Fjorton års fängelse blev straffet för hennes före detta pojkvän Mohammad Rajabi. I dag tas ett av Sveriges mest uppmärksammade kriminalfall upp i hovrätten.

ANNONS
|

För lite drygt två år sedan hittades Johanna Möllers man avliden i en sjö nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga. Ett år senare överfölls hennes föräldrar med kniv i samma sommarstuga. Pappan dödades och mamman skadades svårt.

I augusti dömde Västerås tingsrätt Johanna Möller som skyldig till mord och mordförsök på föräldrarna, anstiftan till mord på maken samt stämpling till mord i några fall. Hennes tidigare pojkvän dömdes som skyldig till mordet på pappan och mordförsöket på mamman.

Förnekar

Redan tidigt stod det klart att Johanna Möller avsåg att överklaga domen.

- Hennes uppfattning är ju att domen är helt felaktig och hon förnekar samtliga gärningar. Hon känner sig oskyldigt dömd och vill givetvis ha en ny prövning av hovrätten, sade hennes advokat Amanda Hikes till TT.

ANNONS

Även Rajabi har överklagat. Han har erkänt gärningarna men menar att Johanna Möller varit hjärnan bakom allt.

Många frågor kvarstår, när nu fallet tas upp på nytt. Till exempel är det inte klargjort vem eller vilka som mördade Johanna Möllers make 2015, hur det gick till eller ens var mordet skedde.

"Känslig punkt"

- Det är den absolut mest känsliga punkten ur åklagarsynpunkt, där bevisläget inte är så glänsande starkt. Där finns möjligen förutsättningar för henne (Möller) att nå framgång. Bevisläget influerades onekligen av bedömningarna i de andra fallen. Hade man haft enskilt att ta ställning till den tidigare makens död så tror jag att det hade varit nästintill omöjligt, sade Sven-Erik Alhem i en intervju med TT i helgen.

- Fastställandet av dödsorsaken är ju labil. Kan det ställas utom rimligt tvivel att han har blivit mördad, och att det är hon som på något sätt har medverkat? Det är det som är den stora, stora frågan, fortsatte han.

ANNONS
TT
Bakgrund: Arbogafallet

I augusti 2015 hittades Johanna Möllers make drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga.

Avgörande för utredningen om makens död blev beslutet att öppna hans grav. Vid en andra obduktion kunde rättsläkare konstatera att det inte fanns fler än tre kiselalger i makens kropp, vilket tingsrätten anser bevisar att han måste ha dödats på en annan plats än den där kroppen hittades.

En sen kväll ett år senare överfölls Johanna Möllers far och mor med kniv i sommarstugan. Fadern avled och modern skadades svårt.

Möllers tidigare pojkvän, Mohammad Rajabi, har erkänt dådet mot föräldrarna och sagt att Johanna Möller gav honom kniven.

Fakta: Domarna i Arbogafallet

Johanna Möller dömdes av tingsrätten till livstids fängelse. Hon befanns skyldig till mord och försök till mord på föräldrarna, anstiftan till mord på maken samt stämpling till mord i några fall. Dessutom stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, givande av muta, urkundsförfalskning och hot mot tjänsteman.

Expojkvännen Mohammad Rajabi dömdes för mord och försök till mord till fängelse i 14 år. Rajabi ska utvisas och förbjuds att återvända till Sverige.

Källa: Västmanlands tingsrätt

ANNONS