Näl och NU-sjukvården har gått upp till förstärkningsläge.
Näl och NU-sjukvården har gått upp till förstärkningsläge. Bild: Stefan Bennhage

NU-sjukvården går upp i förstärkningsläge

På grund av ökad smittspridning och en besvärlig personalsituation har NU-sjukvården gått upp till förstärkningsläge. Det innebär en eskalering från det tidigare stabsläget.

ANNONS
|

Beslutet togs av NU-sjukvården den 5 januari, och orsaken uppges vara direkt kopplad till coronapandemin.

– Vi var i stabsläge sedan tidigare, men eftersom situationen är besvärligare än innan så bedömde vi att vi behövde gå upp ett snäpp, säger Bodil Järnerot på NU-sjukvårdens presstjänst.

Förstärkningsläget innebär alltså en eskalering från stabsläget som NU-sjukvården befunnit sig i sedan den 30 december. Sedan dess har situationen utvecklats negativt både gällande bemanningen på sjukhuset och i kommunerna, i kombination med en ökning av covidrelaterade patienter.

– Kurvan gick brant uppför i onsdags sett till patienter som vårdas inom NU-sjukvården.

ANNONS

”Stopp i systemet”

NU-sjukvårdens har också drabbats av hög sjukfrånvaro bland den egna personalen, en situation som förvärras av de långa svarstiderna för provtagning.

– Vi tittar även på sätt att skynda på provtagningen för personalen. Vi har en egen provtagning, och det finns möjlighet i vissa fall att komma till den interna provtagningen. Vi ser på om det går att utveckla det på något sätt, men den ska också bemannas, säger Bodil Järnerot.

Samtidigt lider de omgivande kommunerna av samma bemanningsproblematik, vilket ökar trycket på NU-sjukvården.

– De flesta som ligger inne är här av andra orsaker än covid. Vi har ganska många utskrivningsklara patienter som behöver fortsatt hjälp. Patienterna blir kvar på sjukhuset eftersom kommunernas bemanningsproblem gör att de inte kan ta emot dem.

– Det blir ett stopp i systemet som gör att det blir bekymmersamt.

NU-sjukvården har varit uppe i förstärkningsläge under tidigare pandemivågor, och under förra året var höll det i sig flera månader i sträck.

ANNONS