Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Niklas Claesson , kommunikatör Nu-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage
Niklas Claesson , kommunikatör Nu-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

Nu-sjukvården vädjar: var gärna ute, men ta det försiktigt

På bara en veckas tid har Nu-sjukvården sett en stor tillströmning av patienter med benbrott eller allvarliga stickskador. Detta till följd av utomhusaktiviteter så som studsmattehoppning, hästridning och trädgårdsskötsel. I synnerhet under coronapandemin är det viktigt att inte överbelasta sjukvården.
– Det är jättenyttigt att vara utomhus, men då måste man ta det försiktigt, säger kommunikationschefen Niklas Claesson.

Den pågående coronapandemin har lett till överbelastning i sjukvården och mycket pekat på att det kommer bli ännu värre. Personal- och utrustningsresurserna behöver fördelas där de behövs som mest, vilket just nu är till intensivvård av coronasmittade patienter.

Därför vädjar nu Nu-sjukvården till allmänheten att vara extra försiktiga under påskhelgen. Niklas Claesson, kommunikatör på Nu-sjukvården, menar att alla måste ta sitt ansvar att inte sprida viruset i onödan, speciellt inte till personer i riskgrupper.

– Det är bra att folk vill umgås över generationsgränser, men nu bör man låta bli. Tänk på vad myndigheterna rekommenderar: besök inte gamla eller sjuka och umgås inte i stora grupper, säger Niklas Claesson.

”Ta det lugnt”

Därtill har sjukvården sett ett ökat antal patienter med akuta skador från att ha ridit, beskurit äppelträd, renoverat eller hoppat studsmatta. Att utomhusrelaterade skador ökar när vädret blir bättre och mer tillåtande är ingenting ovanligt, men just nu gäller det att vara extra försiktig, säger Niklas Claesson.

– Personalen som vanligtvis jobbar på ortopedin behöver istället vara på intensivvården. Vi måste prioritera och då blir vissa avdelningar lättare överbelastade.

Men om man inte ska hitta aktiviteter i större grupper och inte heller vara hemma och pyssla i trädgården, vad ska man då göra?

– Jo alltså det är jättebra att vara utomhus, men man måste ta det försiktigt. Viruset smittar mindre utomhus, så det är ju bra. Men om man ska hoppa studsmatta, upp på en häst eller beskära ett äppelträd: ta det lugnt.