Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu-sjukvården rustar för fler corona-patienter

14 patienter vårdas just nu för covid-19 inom Nu-sjukvården.
– Det vi gör nu är att även arbeta för att öka den kapacitet som vi räknar med kommer behövas de närmaste veckorna, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på Nu-sjukvården.

I Västra Götalandsregionen vårdades under måndagen 114 patienter med covid-19, det är 14 fler än i söndags.

Antalet inom Nu-sjukvården är fortfarande 14 som får sjukhusvård, varav nio på intensivvårdsavdelningen.

– Men det behöver alltså inte röra sig om samma patienter hela tiden. Man kan inte följa patienterna genom de här siffrorna eftersom vissa har skrivits ut från intensivvård, vilket är glädjande, säger Niklas Claesson.

Förstärker intensivvården

Sjukhuset arbetar löpande med att utöka kapaciteten för att klara den ökning av insjuknade patienter, som väntas under de kommande veckorna. Det handlar dels om att ställa in planerad vård för att flytta personal till den akuta vården, vilket vi rapporterat om tidigare.

– Men mycket handlar också om att förstärka intensivvården. Det är en mycket personalkrävande typ av vård. Vi räknar med att ha en flerdubblad kapacitet mot normalläget.

LÄS MER: NU-sjukvården förbereder för coronapatienter – planerad vård ställs in

Inga uppföljningar

I fredags träffade TTELA en av de som först testades positivt för coronaviruset på Näl, Conny Mårtensson i Lilla Edet. Han var kritisk till att det inte följts upp med fler provtagningar.

– Jag kan inte uttala mig om hans specifika fall men han var en av dem som blev provtagna då han fått symptom efter att ha varit på resa i riskområdena. De som insjuknar nu och inte behöver sjukhusvård blir ju inte provtagna. Mitt råd är att höra av sig till 1177 eller till sin vårdcentral för att diskutera när det kan vara lämpligt att återgå till jobb om man börjar känna sig frisk, säger Niklas Claesson.