Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Niklas Claesson är kommunikationschef på NU-sjukvården och säger nu att sjukvården förbereder sig för masshantering av coronapatienter. Bild: Stefan Bennhage
Niklas Claesson är kommunikationschef på NU-sjukvården och säger nu att sjukvården förbereder sig för masshantering av coronapatienter. Bild: Stefan Bennhage

NU-sjukvården förbereder för coronapatienter – planerad vård ställs in

NU-sjukvården har satt igång förberedelserna inför en masshantering av coronasmittade patienter. I dagsläget är det en patient med covid-19 som behandlas inom vården i Fyrbodal men det förväntas öka den närmasta tiden.

Gymnasie- och vuxenutbildningar blir distansbaserade, gränser till andra länder stänger och många stannar hemma och arbetar. Åtgärder och förberedelser görs i samhället och så även inom NU-sjukvården. I dagsläget är det bara en patient som behandlas för covid-19 inom vården i Fyrbodal.

– För närvarande är vården kopplad till coronavirus inte någon större belastning. Vi förbereder oss för de vårdbehov som kan komma längre fram. Vi räknar med att vi kommer att vårda fler som insjuknar i covid-19, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.

LÄS MER: Partners portas från BB på grund av coronaviruset

En del av förberedelserna handlar om var olika patienter ska behandlas.

– När vi får in en patient som är smittad med covid-19 är det viktigt att separera den från patienter som inte ska smittas. En viktig förberedelse är att kunna ha separerade flöden av patientgrupper inne på sjukhuset.

Ställer in planerad vård

Skulle det bli så att fler patienter i riskgruppen läggs in på sjukhus måste resurser flyttas från olika avdelningar på sjukhuset. Material och utrustning är en resurs som kan behöva flyttas men också personal. Även planerade ingrepp som lättare operationer kan skjutas upp för att utnyttja resurserna på bästa sätt.

LÄS MER: NU-sjukvården inför inpasseringskontroll

– Vi förbereder oss nu för att ställa in planerad vård som kan vänta. Det kan handla om att vi avbokar planerade operationer för att på så sätt kunna använda både medarbetare och utrustning till vård av patienter med covid-19. Den vården kan inte vänta. Vi förbereder oss nu för ett sådant läge, för att inte bli överraskade när antalet patienter plötsligt ökar.

I förra veckan slutade sjukvården att ta prover på människor ute i samhället. Det gör att det inte går att svara på exakt hur många som är smittade men i nuläget Har NU-sjukvården bara en inskriven på sjukhuset.

– På den nivån som vi är i just nu har vi koll men när det blir 20, 50 eller 100 patienter det är då vi inte ska bli överraskade utan vara förberedda, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården