Norlén fortsätter som talman – träffar Kristersson på onsdag

Andreas Norlén (M) fick som väntat fortsatt förtroende som riksdagens talman.
Lika väntat var att det blev strid om Julia Kronlid – SD:s kandidat till posten som andre vice talman. Det krävdes två slutna röstomgångar innan hon till slut kunde väljas.

ANNONS
|

Under måndagen drog riksdagsarbetet igång igen efter valet. Korridoren utanför kammaren var full av både gamla och nya ansikten. Och precis som i början av en skoltermin inleddes allt med ett upprop av samtliga 349 ledamöter.

Men viktigast på agendan var valet av ny talman, samt vilka som skulle fylla de tre viceposterna.

Det mest väntade först: Andreas Norlén (M) fick förnyat förtroende som talman, vald av en enhällig riksdag.

– Jag är ödmjukt glad och tacksam över att få riksdagens förtroende, säger han och berättar att han nu fortsätter regeringsbildningsprocessen genom att på onsdag träffa Ulf Kristersson (M).

ANNONS

– Jag ser fram emot att han kommer att berätta hur hans sonderingsuppdrag fortskrider, och att jag får ett underlag för att ta ställning till processen därefter.

När tidigast kan Sverige ha en ny statsminister?

– Jag vågar inte ge någon sådan prognos. Jag inväntar hans rapport på onsdag, sen får vi se vad man kan lägga för tidsplan framåt.

Kristersson: Har ”god idé” om framtiden

När Ulf Kristersson anlände till riksdagen strax innan uppropet berättade han för de samlade medierna att arbetet med regeringsbildningen går framåt "steg för steg".

Vet du redan nu hur din regering ska se ut?

– Nej, det vet jag inte. Men jag har en god idé.

Klart är dock att Sverigedemokraterna kommer att få åtta presidieposter i utskotten, medan M, KD och L kommer att dela på lika många sammanlagt. Men hur de kommer att fördelas är fortfarande oklart.

Ulf Kristersson säger att han inte vet hur hans kommande regeringen ska se ut: ”Men jag har en god idé.”
Ulf Kristersson säger att han inte vet hur hans kommande regeringen ska se ut: ”Men jag har en god idé.” Bild: Magnus Sandberg

– Jag tror inte vi har bestämt vem som tar vilka. Men vi är överens om fördelningen. Resten kommer vi förhandla om. Vi kommer göra upp om vilka partier som tar vilka poster i god ordning, säger Kristersson.

Omröstning krävdes

När posten som andre vice talman skulle utses blev det strid om Sverigedemokraternas förslag till posten, Julia Kronlid. Hon har varit omdebatterad då hon tidigare har skrivit flera motioner om att sänka abortgränsen.

ANNONS

Miljöpartiet valde att utmana henne genom att nominera Janine Alm Ericson (MP) till posten, och föreslog därefter sluten omröstning mellan kandidaterna.

Något som föranledde ett visst drama.

Efter att alla 348 röster räknats hade Kronlid bara fått 173 stycken. Ytterligare två röster hade krävts för att hon skulle få majoritet och vinna omröstningen. I teorin hade det varit enkelt om samtliga ur högerblocket – SD, M, KD och L med totalt 176 mandat – hade röstat enligt sina partilinjer. Men så skedde alltså inte.

Liberalernas gruppledare Mats Persson tror inte att det var någon i hans parti som röstade emot partilinjen. Han ville heller inte spekulera i vilka som kan ha gjort det.

– Hur olika personer röstar är inte det viktigaste. Svenska folket som har röstat vill ha mindre lekstuga i den här församlingen och mer politik på riktigt. Vi ska ta ansvar för Sverige och sätta det i främsta rummet.

I den andra röstomgången lyckades hon dock bättre, hon fick 174 av de då 347 rösterna.

– Det känns väldigt, väldigt stort. Jag är djupt hedrad över att få det här stora förtroendet och stödet som jag har fått i dag. Jag åtar mig det här uppdraget på största allvar och hoppas att jag kan göra ett gott intryck och representera Sveriges riksdag.

ANNONS

Hon vill inte uttala sig om vilka eller varför någon gick emot partilinjen. Hon säger också att hon står bakom svensk abortlagstiftning.

Julia Kronlid (SD), ny andre vice talman.
Julia Kronlid (SD), ny andre vice talman. Bild: Magnus Sandberg

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att man bygger upp någon slags oro här i dag. Man behöver inte oroa sig. Vi är åtta partier som står bakom svensk abortlagstiftning. Det som har lyfts fram är den tidigare partilinjen som har varit, men nu har vi bytt linje, omvärderat och står bakom lagstiftningen, säger hon.

Kungälvsbon Kenneth G Forslund (S) blev förste vice talman.

ANNONS