Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En köldknäpp är på väg in över Bohuslän. Temperaturerna kan på sina håll sjunka till minusgrader. Bild: Fabian Strauch
En köldknäpp är på väg in över Bohuslän. Temperaturerna kan på sina håll sjunka till minusgrader. Bild: Fabian Strauch

Nordliga vindar drar in över Bohuslän

De milda temperaturerna får snart stå tillbaka för nordliga vindar. På torsdag sjunker graderna rejält och väntas landa runt nollan.

Hösten har hittills varit relativt mild med värmerekord som uppmätts på flera håll i Sverige under november månad. Det var resterna från den amerikanska orkanen som slog in över Västsverige i början av månaden som bar med sig både varma vindar och kraftigt regn.

Men kallare vindar är nu på ingång.

Den första halvan av veckan kommer fortsätta att bjuda på behagligare temperaturer som ligger på omkring 10 grader. Solen glimtar fram emellanåt men kommer att växlas med ihållande regn. Molnen kommer generellt att ligga ganska tunga.

– Det kommer även att fortsätta blåsa en hel del också, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Väderväxling väntas under torsdagen

Men det klassiska höstvädret försvinner på torsdag. Då kommer nordvästliga vindar in över Sverige. För Bohusläns del är det framförallt eftermiddagen och natten mot fredag som väderväxlingen kommer att kännas av.

– Hur nederbörden kommer att se ut i Bohuslän i samband med de här kallare vindarna är fortfarande lite osäkert men det är alltid lite lurigt längst med kusten, säger hon.

Morgontrafikanter bör vara försiktiga

De sjunkande temperaturerna kan, längre in mot land, sjunka hela väger ner till minusgrader. Fredagens morgontrafikanter bör därför ta det vackert i trafiken om man ännu inte har hunnit byta till vinterdäck.

– Våra mätstationer befinner sig mellan en och ibland två meter upp i luften. Så det kan vara minusgrader på vägen även om det inte är det i luften, och tvärtom, säger hon.

Fredagen väntas dock bjuda på solsken under dagen, men som under lördagen följs av regn. Temperaturerna klättrar dock upp på skalan igen och landar på omkring 8–10 grader. Veckan får även ett soligt avslut som sträcker sig in på början av nästa vecka fast med något lägre temperaturer.