Sammandrabbningar mellan polis och nazister vid Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg.
Sammandrabbningar mellan polis och nazister vid Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg.

NMR-ledaren bland de anhållna i Göteborg

Drygt 20 anhållna misstänkta för våldsamt upplopp är facit hittills efter lördagens demonstrationer i Göteborg. En av de anhållna är NMR-ledaren Simon Lindberg. Polisen fortsätter med trygghetsskapande åtgärder och har ett stort utredningsarbete framför sig.

ANNONS

Jouråklagare har anhållit 23 personer efter demonstrationerna i Göteborg i går, varav 22 är anhängare till Nordiska motståndsrörelsen (NMR), enligt polisens presstalesman Christer Fuxborg. Personerna är på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp.

En av de anhållna är NMR:s ledare Simon Lindberg, som greps i samband med en tumultartad situation utanför Ica Focus i Göteborg.

- Alla de som är gripna nerifrån Focus, och där han också var med, de är fortsatt anhållna och han är med i den gruppen, säger Christer Fuxborg.

ANNONS

En motdemonstrant anhållen

En person anhölls utanför Liseberg. Denne är misstänkt för försök till våld mot tjänsteman.

- Där vet jag inte tillhörigheten. Det är inte NMR, det är någon motdemonstrant, säger Christer Fuxborg.

Av de anhållna är 22 män och en kvinna i åldrarna 20–50 år. Majoriteten är hemmahörande på olika orter i Sverige. Två personer är medborgare i andra nordiska länder.

Totalt frihetsberövades över 60 personer under gårdagen, varav 35 greps. De som nu inte har anhållits är frigivna.

- Många av dem kan vara fortsatt misstänkta, säger Fuxborg.

Stor dokumentation

Häktningsförhandlingar gällande de anhållna kommer att ske på tisdag och onsdag. Samtidigt fortsätter arbetet med förhör av misstänkta och med vittnen.

Polisen har ett gediget utredningsarbete framför sig. Det finns ett stort dokumentationsmaterial att gå igenom, bland annat filmmaterial från polisens kroppskameror som bars under insatsen.

- Det har också kommit in en hel del anmälningar från folk som blivit slagna eller ofördelaktigt behandlade. Det är något som inte hunnits med ännu, säger Christer Fuxborg.

ANNONS

Under gårdagens insats skadades två personer lindrigt, en från allmänheten och en polis. Men enligt Fuxborg är man överlag nöjd med insatsen då man befarade att det hade kunnat bli mycket värre.

- Att det är två skadade är beklagligt. Men samtliga jag talat med är rörande överens om att vi lyckades med vårt uppdrag med beröm godkänt, säger han.

"Normal natt"

Polisen befarade att gårdagens oroligheter i samband med NMR:s marsch i Göteborg skulle fortsätta under resten av dygnet. Men facit blev en "normal lördagsnatt", enligt polisen.

- Det har varit en normal natt med lite fylla, bråk och misshandel, inga grövre våldsbrott. Vi har inte haft några efterdyningar från demonstrationen, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Polisen fortsätter med trygghetsskapande åtgärder under söndagen i form av uniformerad polis.

- Vi har ökad synlighet på stan i dag också. Alla har inte åkt hem än, säger Christer Fuxborg.

ANNONS
TT
Fakta: Så förberedde polisen sig

Polisen utrustades bland annat med kroppskameror inför demonstrationen, för att kunna dokumentera eventuella brott. Polisen sade på förhand att man ville högprioritera brottet hets mot folkgrupp, antingen genom att ingripa på plats eller i efterhand.

I garaget i polishuset byggdes en tillfällig arrestlokal upp. Lokalen, från början tänkt att bli klar till EU-toppmötet den 17 november, hade plats för omkring 300 personer.

Polisen inledde redan i samband med den tillståndslösa NMR-demonstrationen den 17 september en så kallad särskild händelse, som innebär att polisen avsätter särskilda resurser och personal för att arbeta med en aktuell händelse. Polisen i region Väst fick också förstärkning från andra delar av Sverige.

ANNONS