Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) lockar allt fler användare till sin sajt Nordfront. Arkivbild.

Nazistisk sajt lockar allt fler användare

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) lockar allt fler anhängare. En ny rapport från FOI visar att antalet aktiva användare på NMR:s sajt ökar.

Antalet aktiva användare på den nazistiska sajten Nordfront ökar. Sedan 2015 har de ökat med runt 500 personer per år och i oktober 2017 fanns 4 451 stycken. År 2010 hade sajten bara 111 aktiva användare men två år senare översteg antalet 1 100, enligt rapporten "Det vita hatet: Radikal nationalism i digitala miljöer" som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort på uppdrag av regeringen.

- Alla indikatorer tyder på att NMR växer, säger Lisa Kaati, forskare i datavetenskap och rapportens redaktör.

Gått om Avpixlat

Nordfront är den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens (NMR) officiella sajt där artiklar som diskuterar nationalsocialism och organisationens offentliga manifestationer i Sverige och Norden publiceras. Texterna har ofta ett öppet antisemitiskt och rasistiskt innehåll.

- Vår bedömning är att det här stigmat att visa att man sympatisera med NMR och vit makt-miljöns åsikter har minskat en del, sade Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo, till TT i oktober.

Genom de studier som ligger till grund för rapporten kan Lisa Kaati konstatera att diskussionerna på Nordfront i allt högre utsträckning handlar om våld och våldsamheter.

- Det ökar också när NMR har genomfört en demonstration. Efter till exempel Göteborgsdemonstrationen såg vi mycket tal om våld, säger hon.

Tal om död

Generellt används ett väldigt grovt språk med starkt nedsättande kommentarer.

- Politiker är de som omnämns mest och det finns en väldig ilska mot dem. Men journalister är också utsatta och det är mycket hat och tal om död kring dem, säger Lisa Kaati.

Svenska Dagbladet och Aftonbladet har i en gemensam granskning visat att 58 personer med koppling till NMR är dömda för brott som hets mot folkgrupp, misshandel och narkotikabrott.

Med termen aktiv användare avses en person som skriver kommentarer till artiklar på en sajt.