Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Näringslivsutvecklare, kommunalråd och kommunchef diskuterade nuläget med lokala företagare via Skype under tisdagen. Bild: Thomas Bennelind

Näringslivsutvecklare: ”Hoppas hjälpa så gott det går”

Tanums kommun värnar om en tät kontakt med det lokala näringslivet och har därför inlett samverkansmöten inför coronahotet. På tisdagen hölls det första och då diskuterades allt från bokningslägen till sjukfrånvaro.

Datorerna var uppfällda och ett femtontal företagare i Tanum var med via länk under tisdagseftermiddagens möte. Tanken är att ha liknande avstämningar varannan vecka men i och med att läget är så föränderligt kan frekvensen öka.

– Det är bra för oss att få företagarnas bild av situationen för att se hur det ser ut personalmässigt med tanke på sjukfrånvaro. Och hur det ser ut med produktion och bokningslägen, säger Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare vid Tanums kommun.

– Det är en tuff situation som vi är i nu. Många drabbas hårt och det är såklart oroväckande men jag hoppas att vi kan stötta och hjälpa så gott det går. Och att vi hittar vägen ut ur det här.

Tät dialog med lokala företag

De senaste veckorna har hon haft en tät dialog med lokala företag och den vill hon bibehålla.

– Vi jobbar på och har en jättebra samverkan med våra företag, vi kan hjälpa varandra. Vi behöver veta hur de påverkas på olika sätt för att kunna sätta in rätt insatser, säger Elenor Olofsson.

En del i arbetet är att bevaka myndigheter.

– Vi sprider informationen från myndigheter och försöker hjälpa till med hur den ska tolkas.

Hittills har kommunen låtit företag vänta med inbetalningar av tillsynsavgifter. Företagsakuten är en annan del där kommunen försöker fånga upp företag i behov av rådgivning.

– Där får företagen hjälp med hur de kan hantera den ekonomiska situationen, om man behöver korttidspermittera till exempel.

"Har fått otroliga konsekvenser"

Elenor Olofsson ser situationen som mycket oroande.

– Det här har fått otroliga konsekvenser för besöksnäringen. Nu när många ska starta upp sina verksamheter blir det helt stopp.

Morten Jonassen var en av dem som deltog i mötet. Han är ordförande för den ekonomiska föreningen Tanum turist.

– Jag tycker kommunen är positiva och de försöker att hjälpa och det tror jag är känslan i hela kommunen. Det som är problemet är osäkerheten kring turisterna.

Han menar att ovissheten är det största orosmolnet.

– Vi är beroende av turismen och frågan är vad som sker. Kommer svenskarna att besöka västkusten? Och kommer man att lätta på restriktionerna?