Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uddevallabron är fortsatt avstängd för all trafik, Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Uddevallabron är fortsatt avstängd för all trafik, Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Mycket starka vindar i Bohuslän

Det är tredje helgen i rad som starka vindar drar sig in över Bohuslän och Västkusten. Flera varningar har utfärdats, Uddevalla bron har stängts och träd blåst ner på vägar.

Det var strax innan nio på lördagsmorgonen som trafikverket stängde Uddevallabron för all trafik på grund av de hårda vindarna. En väderstation uppe på en pylontopp kunde 10.20 mäta vindbyar upp till 38 meter per sekund vilket enligt SMHI innebär storm och en klass 3-varning. Uddevallabron är fortfarande avstängd för tung trafik men sedan 18.30 är bron öppen för allmän trafik igen. Dock råder reducerad hastighet.

På vägarna har många träd fallit och Claes Hedberg på Trafikledningscentralen Väst berättar att trafikverket haft en hektisk lördag.

– Det kommer larm om fallna träd hela tiden. Främst handlar det om väg 172 norrut från Uddevalla men även lite andra vägar i närområdet.

SMHI varnar

Strax innan 11.00 på lördagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för mycket starka vindbyar.

– Vi har en klass-1 varning utfärdad i Bohuslän. Det har varit upp mot 24 meter per sekund och längs kusten har det varit stormbyar, säger Sofia Söderberg på SMHI.

Varningen förväntas ligga kvar fram tills lördagskvällen.

– In mot land börjar vindarna avta under kvällen. Under natten mot söndag kommer det inte vara mycket hårda vindbyar men det lär bli hårda vindbyar. Längs kusten lär det vara stormbyar även på söndagen.

Sedan tidigare ligger det också en klass 1-varning för mycket höga vattenflöden i södra Bohuslän.

Inte så mycket regn

Till skillnad från de två tidigare helgerna så kommer det inte att regna lika mycket.

– Det är inte så mycket regn utan bara några enstaka skurar. Men på måndag väntas en ordentlig nederbörd, säger Sofia Söderberg på SMHI.