Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf och nya partiledare Muharrem Demirok under Centerpartiets extrainsatta partistämma i Helsingborg.
Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf och nya partiledare Muharrem Demirok under Centerpartiets extrainsatta partistämma i Helsingborg. Bild: Johan Nilsson/TT

Muharrem Demirok ny Centerledare: "Jag är en förortskille"

Muharrem Demirok, 46, är ny partiledare för Centerpartiet. Han valdes som väntat på extrastämman i Helsingborg på torsdagen, men det var inte helt utan protester. Bo Hagström från Skaraborg varnade för att partiet överger landsbygden.
– Jag vet vem jag är, jag är en förortskille, sa den nye partiledaren i sitt tacktal.

ANNONS
|

Valberedningens ordförande Jan Andersson motiverade valet av Demirok med att han är ”öppen och lyssnade i ledarskapet”.

– Han trivs i dialogen, såväl från scenen som i kaffekön. Han har en tydlig ideologisk kompass och känner partiet väl. Han har en god kommunikativ förmåga, och det är en förutsättning i dag.

Valberedningens ordförande betonar också att den nya partiledningen, med vice och andre vice ordförande ska ses som en helhet och att valberedningen varit noga med att lyssna av partiet och ha en dialog med valanalysgruppen för att hitta rätt kandidat.

– Det finns de som vill måla upp en splittring i partiet. För oss handlar det inte om att ställa kandidater mot varandra. Vi har letat efter en partiledare och ledning för hela partiet, säger Jan Andersson.

ANNONS

Öppen kritik

Ett par personer var ändå öppet kritiska till att välja Muharrem Demirok. Lars Bäckström, Västerbotten, tyckte att partiet haft alldeles för bråttom och lyfte att partiet borde avvaktat med valet till den ordinarie stämman i höst.

– Att välja en ny partiledare är en stor och viktig process som borde få ta den tid som behövs. Valet är en besvikelse och vi har svikande medlemstal. Vi borde väntat in valanalysen och utifrån den välja den partiledare som bäst bedöms klara uppdraget, säger Lars Bäckström.

Han var kritisk till det han beskrev som en bristande öppenhet – och att det var Muharrem Demirok som var valberedningens kandidat.

– Vi blev lovade en öppen process, men det var nog fler än vi i min krets Robertsfors som blev förvånade att Helena Lindahl inte fanns med som kandidat. Muharrem är en person som är relativt okänd för många av oss inom Centerpartiet, jag har aldrig träffat honom.

Bo Hagström, Skaraborg, var också kritisk.

– Jag funderar lite på vilka rubriker vi skapar idag. En är, tror jag: Centern överger landsbygden. Eller: Centern överger kärnväljarna.

"Tiden för Centern rinner ut”

Att Muharrem Demirok har rötterna i Stockholm är ett problem, menar han.

– Tyvärr har vi provat den här vägen förut, att välja en storstadsledare. Vågar vi verkligen ta den risken idag? Väljer vi dig Muharrem, så tror jag att tiden för Centern rinner ut.

ANNONS
Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf tackas av under Centerpartiets extrainsatta partistämma för att välja ny partiledare.
Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf tackas av under Centerpartiets extrainsatta partistämma för att välja ny partiledare. Bild: Johan Nilsson/TT

Men kritikerna var i minoritet. Övriga talare på stämman ställde sig helt bakom valberedningens kandidat till ny partiledare – och han efter diskussionerna valdes han enhälligt av stämman.

Lyfte skolan i tacktalet

I sitt tacktal från scenen i Helsingborg lyfte Muharrem Demirok fram klimatomställningen och att det måste gå att leva i hela landet. Som ett svar på kritiken om att hans storstadsbakgrund konstaterade han att han är en förortskille – och att vägen från förorten till rollen som partiledare inte varit spikrak.

Men att den varit möjlig tack vare den svenska skolan. Men han konstaterade också att den svenska skolan inte är som förr, utan att skolsegregationen ökat.

– Så kan vi inte ha det.

Som ett första konkret förslag som ny partiledare sa han att skolpengen måste göras om, så att de kommunala skolorna som tar ett större ansvar också får mer pengar.

– Alla barn har rätt till en bra skola.

ANNONS