Muf:s ordförande Benjamin Dousa. Arkivbild.
Muf:s ordförande Benjamin Dousa. Arkivbild.

Muf: Optimism tillbaka efter förtroendetapp

Flera länsförbund bad Anna Kinberg Batra att avgå innan kraven ställdes offentligt, enligt Muf-ordföranden Benjamin Dousa. Kraven kom efter en lång förtroendekris inom Moderaterna. Han säger att Ulf Kristersson som kandidat till partiledarposten inger optimism.

ANNONS
|

Moderaternas fallande opinionssiffror och ledarkrisen har gett partiets självförtroende en rejäl törn. Men Ulf Kristerssons besked har ändrat humöret i riktning uppåt, enligt Dousa.

- Det känns som att när Ulf Kristersson har aviserat sin kandidatur så har självförtroendet stärkts och allt fler börjar känna optimism för framtiden, säger han i Ekots lördagsintervju i P1.

"Misstag på misstag"

En kedja av händelser ledde till att Anna Kinberg Batra till slut tvingades gå, bland annat att företrädaren Fredrik Reinfeldt valde att avgå på valnatten, och den kritiserade decemberöverenskommelsen – som Kinberg Batra valde att hålla fast vid, anser han.

ANNONS

- Man har byggt misstag, på misstag, på misstag vilket har inneburit att vi är i den situation vi är i nu.

Han avfärdar den kritik som funnits kring att kraven på Kinberg Batras avgång ställdes offentligt.

"Fick chansen"

Enligt Dousa började partiledarens förtroende att naggas redan vid årsskiftet – hon hade fått sin chans, men när hon inte tog den fanns det inget annat att göra än att gå ut offentligt.

- Jag vet genom förstahandskällor att det var flera länsförbund som hörde av sig till partiledaren och tyckte att hon frivilligt skulle gå ut i medierna och säga det som hon sa nu efter en medial omgång.

Han vill inte förekomma Muf:s nomineringsmöte genom att svara på om Kristersson är den bäste kandidaten.

- Men det är klart att Ulf Kristersson tillsammans med till exempel Elisabeth Svantesson som finansministerkandidat kan ha goda möjligheter att vinna valet för Alliansen och Moderaterna.

ANNONS

TT

ANNONS