MSB:s överdirektör Camilla Asp säger till Ekot att regeringen bör överväga att återinföra civilplikten.
MSB:s överdirektör Camilla Asp säger till Ekot att regeringen bör överväga att återinföra civilplikten. Bild: Henrik Montgomery/TT

MSB: Överväg att återinföra civilplikten

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, föreslår att regeringen bör överväga att återinföra civilplikten. Detta på grund av det försämrade säkerhetsläget i omvärlden, säger MSB till Ekot.

ANNONS
|

I krigstid är samhällsviktiga yrken såsom räddningstjänst, sjukvård och barnomsorg hårt belastade. Att återaktivera civilplikten skulle innebära att svenska medborgare mellan 16 och 65 år kan bli krigsplacerade i samhällsviktiga verksamheter.

– Vi tror att man skyndsamt kan fatta ett sådant beslut för att säkra upp så att man har tillräckligt med personal om det värsta skulle hända, säger överdirektören Camilla Asp på MSB till Ekot.

MSB håller på att kartlägga myndigheters behov av att aktivera civilplikten igen, som blev vilande 2010. Samtliga riksdagspartier är positiva till ett återinförande, förutom Socialdemokraterna som säger till Ekot att regeringen ska se över frågan när kartläggningen är klar senare i vår.

ANNONS

LÄS MER:Stabsassistenten om varför hon gick med i Hemvärnet

LÄS MER:Detta är din plikt – om kriget kommer

LÄS MER:Ansökningarna från frivilliga strömmar in till Hemvärnet

ANNONS