Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin presenterar partiets valaffischer tillsammans med partisekreterare Amanda Lind (längst till vänster).
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin presenterar partiets valaffischer tillsammans med partisekreterare Amanda Lind (längst till vänster).

MP: Nu eller aldrig för klimatfrågan

När Miljöpartiet presenterar sina valaffischer går det inte att ta miste på vad partiet väljer att lägga fokus på. Klimatfrågan ska ge det pressade regeringspartiet skjuts i valrörelsen.

ANNONS
|

"Nu" är det ord som står i centrum på Miljöpartiets valaffischer. På så vis vill paritet lägga tyngden på att miljöfrågan kräver att politiken tar sig an klimatfrågan utan att dröja.

- Det handlar om att ställa om nu, inte om fyra eller åtta år, säger Isabella Lövin när hon presenterar de sex affischerna tillsammans med språkrörskollegan Gustav Fridolin.

ANNONS

Dystra siffror

Och att miljön blir allt viktigare för väljarna verkar stämma, åtminstone enligt en mätning från Demoskop tidigare i juni, där den placerade sig som den fjärde viktigaste frågan. Något Miljöpartiet också nämner när de presenterar sina valaffischer.

Men samtidigt ser det dystert ut för Miljöpartiet vad gäller väljarstödet: I flera opinionsmätningar hamnar de bara strax över fyra procent.

- Jag tror inte att människor har förstått att det här är en politisk fråga. Vi måste göra det lätt för människor att leva på ett klimatsmart sätt och då handlar det om att ställa om jordbruket, industrin, transporterna och städerna, säger Isabella Lövin.

Tredimensionell hållbarhet

Andra frågor, som vård, skola och integration finns inte med på Miljöpartiets affischer. Men detta ska inte tolkas som att partiet har valt att lägga dessa åt sidan, säger Isabella Lövin.

- Vi står ju för hållbarhet i dess tre dimensioner: social, ekonomisk och miljömässig. Men om vi inte klarar av klimatutmaningen och den förstörelse som sker i vår livsmiljö kommer vi inte att ha en hållbar ekonomi och inte heller en framtid där människor kan leva på ett bra sätt.

ANNONS
TT

Fakta: Miljöpartiets valmanifest

I maj publicerade Mijöpartiet sitt valmanifest. I manifestet, som totalt består av 100 punkter, prioriterar partiet särskilt sex frågor i valrörelsen:

1. Bind ihop Sverige med tåg som går i tid – bygg höghastighetsbanor och rusta upp och bygg ut järnvägen i hela landet.

2. Gynna klimatsmart och ekologisk mat – inför en skatt på importerat kött där antibiotika överanvänts i djurhållningen.

3. Rädda våra hav och vatten – stoppa spridningen av plast, gifter och skadliga ämnen samt skydda fler marina områden.

4. Ge människor mer makt över sin tid –genomföra reformer som sänker normalarbetstiden och ökar människors möjligheter att påverka sin arbetstid och sina arbetsvillkor.

5. Satsa på barns och ungas psykiska hälsa – stegvis förverkliga en köfri barn- och ungdomspsykiatri.

6. Stå upp för en human flyktingpolitik som värnar asylrätten – ge familjer rätt och möjlighet att återförenas, införa permanenta uppehållstillstånd och särskilt värna sjuka och unga.

Källa: Miljöpartiet

ANNONS