En kvotflykting är en person som är särskilt utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att flytta till ett annat land. Arkivbild.
En kvotflykting är en person som är särskilt utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att flytta till ett annat land. Arkivbild. Bild: Mohammad Hannon/TT-AP

Mottagandet av kvotflyktingar återupptas

ANNONS

Sverige börjar nästa månad gradvis ta emot kvotflyktingar igen. Mottagandet har stått stilla sedan april på grund av coronakrisen.

– Migrationsverket har beslutat att försiktigt återuppta det arbetet som vi ställde in tidigare i våras. I begränsad uppstart kommer ett antal kvotflyktingar att börja överföras till Sverige, säger Oskar Ekblad, chef med ansvar för den svenska flyktingkvoten på Migrationsverket, till Ekot i Sveriges Radio.

I augusti handlar det om ett 20-tal personer, som bland annat befinner sig i Egypten, Libanon, Jordanien och Turkiet.

Sverige har åtagit sig att ta emot 5 000 kvotflyktingar i år. Hittills har drygt 1 300 kommit. Det är osäkert om åtagandet kommer att fullgöras i år.

ANNONS

– Vi har haft ett uppehåll på fyra månader. Det är så klart svårt att tänka sig att ett år som detta skulle gå obemärkt förbi i det svenska kvotflyktingmottagandet, säger Ekblad till Ekot.

ANNONS