Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En 17-åring har häktats för försök till våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp i samband med helgens nazistdemonstration.

Motdemonstrant häktas för våldsamt upplopp

Den 17-årige pojke som anhölls efter nazistdemonstrationen i lördags har häktats Göteborgs tingsrätt. Han är på sannolika skäl misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.

Det rättsliga efterspelet av helgens nazistdemonstration i Göteborg går framåt.

Den motdemonstrant som varit anhållen sedan lördagens demonstrationer i Göteborg häktades på tisdagen av Göteborgs tingsrätt. Det är en 17-årig pojke som är misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Brottet skulle ha skett på hållplatsen utanför Lisebergs huvudingång.

Ingen fast adress

- Pojken har ingen fast adress, det finns risk att han avviker, är han på fri fot finns det risk att han försvårar utredningen och det finns risk att han fortsätter med brott, förklarade åklagaren Mats Ihlbom före förhandlingen.

23 personer greps och anhölls i samband med demonstrationen. 22 av dem, som alla tillhör Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har släppts. Bland dem finns deras ledare Simon Lindberg och flera andra i ledande positioner.

Bevisläget mot dem bedöms vara så gott att frisläppandet inte anses kunna påverka den fortsatta utredningen.

Åtta anmälningar

Samtidigt kommer det in nya anmälningar till polisen. De överlämnas till åklagarmyndigheten för bedömning. På tisdagen hade åtta anmälningar om hets mot folkgrupp och en förtalsanmälan kommit in. Raoul Wallenberg Academy har också aviserat att de avser att anmäla en skylt för upphovsrättsbrott.

Hos Justitiekanslern har inga nya anmälningar inkommit. Däremot finns fler anmälningar mot NMR som går tillbaka både till Almedalsveckan och till den tidigare demonstrationen utan tillstånd i Göteborg.