Bästa och snabbaste sättet att döda mördarsniglarna på, är genom att kapa av dem huvudet med till exempel en vass spade, en halv till en centimeter framifrån. Arkivbild.
Bästa och snabbaste sättet att döda mördarsniglarna på, är genom att kapa av dem huvudet med till exempel en vass spade, en halv till en centimeter framifrån. Arkivbild. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Mördarsniglar har siktats i Västsverige – två månader för tidigt

I maj brukar mördarsniglarna vakna ur sin vinterdvala och dyka upp i trädgårdarna. Men redan nu i kalla mars har de setts i Västsverige, bland annat i Göteborgstrakten.
– Det här händer varje år, att några är dumma nog att vakna nu, säger Ted von Proschwitz, landets främsta snigelexpert och intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum.

ANNONS
|

Det är bara mars, men redan nu har mördarsniglar siktats i Västsverige, vilket P4 Göteborg var först att berätta om.

Enligt Ted von Proschwitz, som är landets främsta snigelexpert och intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum har enstaka fall dykt upp bland annat i Göteborgstrakten.

– Det här händer varje år, att några är dumma nog att vakna nu, men de kommer inte att överleva. De dök upp innan snön och köldknäppen kom, så de är döda. De klarar inte av att gå in i en ny vinterdvala, säger Ted von Proschwitz.

Ted von Proschwitz är intendent på Naturhistoriska museet och expert på mördarsniglar.
Ted von Proschwitz är intendent på Naturhistoriska museet och expert på mördarsniglar. Bild: Thomas Johansson

Det normala är att de vaknar i maj, då de kommer upp från sina vinterkammare som ligger en till två decimeter ner i marken. Upp kommer ungdjuren när temperaturen varit över fyra grader en längre tid. De som övervintrat är inte könsmogna, så Ted von Proschwitz menar att då ska man ta död på dem direkt, innan de hunnit para sig och lägga ägg.

ANNONS

– Håll koll på var de är kvällstid, gå gärna runt med ficklampa och leta efter dem. De finns där det är fuktigast, och kan gömma sig. Bland annat finns de där det finns trädgårdsavfall.

Avliva mördarsniglarna genom att klippa av huvudet

Dock behöver de ingen partner att föröka sig med, utan kan lösa det själva. Det är därför de blir så många så snabbt.

Ted von Proschwitz säger att även om de är skadedjur förtjänar de ändå att avlivas humant. Bäst är att klippa av dem huvudet, vilket till exempel kan göras med en vass spade. Det är då en halv till en centimeter från snigelns framsida som man ska klippa, då går det snabbt och är skonsamt.

Mördarsniglarna är ju inte de enda sniglarna som glider runt i trädgårdarna, så det är inte helt enkelt att veta att man avlivar rätt snigel, menar snigelexperten.

– Går de i rödbruna och orangea nyanser och det finns många av dem, då är det mördarsniglar. Men tar man fel, så kommer man inte utrota en snigelart. I det här fallet gäller ”better safe then sorry”. Är man osäker kan man skicka en bild till mig, säger Ted von Proschwitz.

Han säger också att mördarsniglarna ökar och sprider sig, även norrut.

ANNONS

– De klarar att övervintra i Norrland, det hade jag inte trott för 10–12 år sen.

Några som inte har siktats än i västra Sverige, vad han vet, är den svarthuvade snigeln.

– De förökar sig, men förstör inte lika mycket, vad de vet än, säger Ted von Proschwitz.

ANNONS