Mohamed Janati, 18 år från Marocko, tittar ut över Sergels Torg. Han levde förut på gatan men har varit drogfri i ett år och är på väg att skapa sig en hållbar tillvaro.
Mohamed Janati, 18 år från Marocko, tittar ut över Sergels Torg. Han levde förut på gatan men har varit drogfri i ett år och är på väg att skapa sig en hållbar tillvaro.

Mohamed levde på gatan – tog sig därifrån

Han är en av få pojkar från Marocko och andra länder i Nordafrika som tagit sig från gatan i Sverige.

ANNONS
|

På kulturhuset i Stockholm sitter 18-åriga Mohamed Janati. Han är lång, välklädd och artig. Trots sin korta tid i Sverige talar han bra svenska, även om han är fåordig.

Han kom till Sverige för tre år sedan efter en lång resa genom Europa från Fes i Marocko. Han lämnade sina två storasyskon och föräldrar för en bättre framtid i Sverige.

- Det fanns ingenting att göra där för mig. Det är ett "fucked up" land.

ANNONS

"Svårt att bo på gatan"

Janati är glad, skrattar mycket, men samtidigt finns något sorgset i blicken. Livet i Sverige blev inte som han hade hoppats, snarare tvärtom – första åren kantades av oro och psykisk stress.

- Det var bara flytt, flytt, flytt. Det var inte alls roligt och så fort jag lärde känna någon så flyttade jag.

Förra året vändes hans liv upp och ner när hans pappa dog. Han rymde från sitt dåvarande boende och hamnade en period på gatan.

- Jag var stressad varje dag och mådde inte bra. Det är jättesvårt att bo på gatan. Jag tog droger och levde inte bra.

Janati vill gärna ta samtalet ifrån tiden på gatan. Han vill glömma och hellre prata om tiden efter drogerna och gatan. Tiden från maj, då han träffade Tobias Glad och Sooi Schneider.

- De räddade mig. Hade jag inte träffat dem kanske jag hamnat i fängelse eller varit död. Jag vet inte, men det hade inte gått bra för mig.

ANNONS

Plattform hjälper till

Glad och Schneider driver organisationen Habibi som har funnits i två år. Det började som en uppsökande verksamhet för att försöka få bort pojkarna från gatan.

I dag vänder sig pojkarna själva till organisationen, berättar Tobias Glad som har följt med Janati till Kulturhuset i Stockholm.

- Vi skapar också olika aktiviteter så att man har möjlighet att välja ett annat liv än det på gatan. Det är viktigt att skapa en familjekänsla så de får en annan tillhörighet.

De märks att Janati saknar sin familj även om han inte vill prata om den. Han nämner återkommande att de pratar i telefon flera gånger i veckan.

Men han vill inte tillbaka till Marocko. En plats han beskriver genom att förklara att pojkar under sju år kan köpa cigarretter på affären och droger på gatan för under tio kronor.

Flera som kommer till Sverige har levt i fattigdom och under tuffa förhållanden, berättar han. Och det är viktigt för honom att berätta det för att vi ska förstå hur pojkarna har det.

ANNONS

- Man har ett marockanskt system i hjärnan och de har svårt att anpassa sig till det svenska systemet.

Vill vara en förebild

I dag går Janati i skola, bor hos en familj han känner sig trygg i och känner hopp inför framtiden. På fritiden spelar han fotboll och umgås med vänner, som vilket vanlig tonårspojke som helst.

Men han är trött på bilden i medier av att alla från Marocko bor på gatan. Han vill gärna lyfta att flera också sköter sig och att vissa som han, tar sig därifrån.

- Bara för att vissa gör katastrofala saker så gör inte alla det, poängterar han.

Janati agerar även som en förebild på sin fritid. I väntan på besked om uppehållstillstånd försöker han motivera andra pojkar att lämna gatan.

- Men det är svårt, många är arga och svartsjuka på mig, men jag får skita i det. Jag måste få dem att tänka på vad de vill göra när de är 30 år, inte vad de vill göra i morgon. Tänker man så är det kört.

ANNONS
TT
Fakta: Organisationen Habibi

Habibi är en svensk organisation grundad av Sooi Schneider och Tobias Glad i samband med det stora inflödet av migranter och flyktingar hösten 2015.

De hjälper ensamkommande nordafrikanska barn och unga som saknar tillgång till information och utbildning, och vars asylvisum har återkallats.

Habibi hjälper dem med information och ger mentalt stöd som ett första steg till social integration.

Organisationen har funnits i snart två år.

Källa: Habibi

ANNONS