Moderatledarens attack mot statsministern

Under riksdagens partiledardebatt gick Moderatledaren Ulf Kristersson till hård attack mot statsminister Magdalena Andersson (S), som han menar drog in Natofrågan i misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson.
– Man måste kunna lita på en statsministers ord i mer än två veckor, sa han.

ANNONS

Partiledardebatten i riksdagen är den sista inför höstens val och Ulf Kristersson inledde sitt anförande med att konstatera att det är 95 dagar kvar till valdagen.

– Ännu en förlorad mandatperiod tar äntligen slut, sa han.

Han målade upp en dyster bild av landet styre. Ständiga regeringskriser och en regering som förlorat kontrollen över den grova kriminaliteten.

– I går kväll sköts ännu en ung man ihjäl, denna gång i Kristianstad, sa han och lade till att Sverige nu behöver en regering som vet vad den vill och kan få någonting gjort – har ”ministrar som sköter sitt jobb”.

Menar att Andersson svek

Han riktade särskilt kritik mot Magdalena Andersson och sa att de två kommit överens om att ta Sverige in i Nato tillsammans och lägga den frågan vid sidan av den vanliga partipolitiken. Ett löfte han menar att statsministern svek i och med att hon sa att hela regeringen kommer att avgå om justitieminister Morgan Johansson faller i den misstroendeomröstning som hölls under tisdagen.

ANNONS

– Man måste kunna lita på en statsministers ord i mer än två veckor.

Ulf Kristersson konstaterade också att vi går in i ett ekonomiskt tuff tid, där en vanlig löntagare måste räkna med att få det sämre.

– Rysslands krig eldar på, men regeringen eldar på. Det har blivit dyrt att vara svensk.

Men att regeringen kallar de ökade priserna på bland annat energi och drivmedel för Putinpriser, det accepterar han inte.

– Det är ett hån mot de ukrainare som på riktigt får betala priset. Och det var inte Putin som lade ned kärnkraften i södra Sverige.

Andersson försökte tona ned

I ett replikskifte med Magdalena Andersson fortsatte attacken. Ulf Kristersson pekade på hur spretigt Socialdemokraternas regeringsunderlag, lyfte fram att de förhandlade med Amineh Kakabaveh – och att statsministern ”stod på ett amerikanskt fartyg och talade illa om oppositionen”.

– Svagt ledarskap, sa han.

Magdalena Andersson försökte tona ned konflikten.

– Jag tror att det som behövs nu är samarbete, samförstånd. Att Sverige tjänar på att vi blickar framåt, sa hon.

Ulf Kristerson var inte nöjd.

– För Socialdemokraterna betyder samarbete att ingen ska ifrågasätta Socialdemokraternas politik.

Ebba Busch (KD) tryckte också på att Socialdemokraterna lutar sitt styre på tre partier som tycker väldigt olika i många frågor, och att enigheten är större på högersidan. Hur ska Socialdemokraterna egentligen få ihop det, undrade Ebba Busch.

ANNONS

– Vi ska ha ett val först, innan vi försöker bilda regering. Vi kommer att försöka värva så många röster som möjligt till Socialdemokraterna och sedan förvalta det valresultatet, sa Magdalena Andersson.

SD-ledaren: ”åtta år av fiaskon”

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson gick till hård attack mot regeringens sätt att styra landet under de senaste åtta åren.

– Vi har facit framför oss: åtta år av fiaskon och tyvärr finns inga tecken på att regeringen ser sina misslyckande.

Han riktade också kritik mot att Socialdemokraterna under vägen fram till misstroendeomröstningen bekräftade att det avtal man tidigare slutet med den politiska vilden Amineh Kakabaveh fortfarande gäller.

– Köpslående med en marxistisk politisk vilde med helt andra intressen än landets bästa ses som något helt naturligt. Man är beredd att gå hur långt som helst för att behålla makten, sa han.

LÄS MER:Morgan Johansson räddas kvar som minister

ANNONS