Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Minusgrader flera dagar i rad - nu tar många fram sina skridskor

Nu har det varit minusgrader i flera dagar och det här innebär att många tar tillfället i akt och plockar fram skridskorna för att ta sig en tur på isen. I Grebbestad och Tanumshede var det många som begav sig ut på isen för att lära sig åka eller spela lite ishockey.

Det var Bryggeridammen i Grebbestad och ishockeyrinken i Tanumshede industriområde som hade spolats och gjorts i ordning av bland annat Grebbestads samhällsförening. Ett antal personer tog tillfället i akt att ta sig en tur på skridskorna. Peter Karlsson försökte lära sin son Gustav, fyra år, att åka skridskor.

– Jag tycker det är jättebra att det finns möjlighet för barnen att åka skridskor på det här sättet, säger Peter Karlsson.

Tycker det är kul

Det var en hel del folk i rörelse vid rinken i Tanumshede där det också finns belysning och en värmestuga. I Grebbestad gick det att åka skridskor på Bryggeridammen som ligger vid Repslagargatan.

– Mina barn tycker om att åka skridskor och det är bra att de kan göra detta, säger Emma Arvidsson som besökte dammen tillsammans med sönerna Malte och Ville.

Tobias Marberger tittade på de som åkte runt på Bryggeridammen med skidskor. Varken han eller hans son hade med sig ett par skridskor.

– Men jag funderar på att åka till en affär i Tanumshede och köpa skidskor till min son, säger Tobias Marberger.

Bra förhållanden

Det finns de som föredrar långfärdsåkning med skridsko på naturis. Bengt Orsman på Friluftsfrämjandet sysslar en hel del med långfärdsåkning på skridsko.

– Just nu är förhållandena idealiska för den som vill åka ut på en skridskotur ute på sjöarna, säger han. Jag har varit ute och åkt skridskor i stort sett varje dag den senaste veckan. Däremot vet jag inte om det finns några möjligheter att åka skridskor på havsisarna i nuläget.

Det finns några saker som är viktiga att tänka på om man ska ge sig ut på en tur med långfärdsskridskor, enligt Orsman.

– Det är mycket viktigt att man åker i väg tillsammans med andra och inte åker ut själv på isen. Det är också trevligt att åka skridsko tillsammans med andra. Det är också nödvändigt att ha bra utrustning.

Viktig utrustning

Isdubbar, visselpipa, livlina, matsäck och en ryggsäck på 35 liter med ett vattentätt packat och komplett ombyte är viktiga saker att ta med sig.

– Dessutom måste man vara beredd att vända och åka tillbaka om det visar sig att förutsättningarna att åka skridsko försämras, säger Bengt Orsman.