Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) konfronteras av kravallpoliser. Arkivibild.

Ministern vill omtolka "befolkningsgrupp"

Begreppet "befolkningsgrupp" är svårtolkat, vilket var ett av skälen till att de tre nazisterna från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) inte kunde dömas för terrorbrott efter bombdåden i Göteborg i vintras. Nu vill justitieministern att begreppet ses över.

I ett tilläggsdirektiv till utredningen om en ny terrorlag vill justitieminister Morgan Johansson (S) att utredaren Maria Kelt ska se över hur begreppet "befolkningsgrupp" kan tolkas, skriver Svenska Dagbladet.

- Åklagaren gjorde bedömningen att dessa brott inte föll inom terrorlagen och jag kan inte överpröva det. Men jag öppnar upp för att vi i en framtida lagstiftning ska kunna göra den tolkningen, beroende på vad utredaren nu kommer fram till, säger Johansson till tidningen.

Fallet kretsar kring tre sprängladdningar som placerades ut i Göteborg mellan november i fjol och januari i år. Bomberna var utplacerade vid två flyktingboenden och Syndikalisternas lokal i Göteborg. Två av tre exploderade och en städare vid ett boende fick livshotande skador av den ena explosionen. Den tredje bomben vid ett flyktingboende i Torslanda detonerade aldrig.

Tre män, 20, 23 respektive 51 år gamla som var aktiva i NMR, dömdes till fängelse för brotten.