Miljöpartiets språkrör Per Bolund avgår

Miljöpartiets språkrör Per Bolund avgår från sin post under höstens kongress.
– Det är precis rätt tid för att låta ett nytt språkrör ta över, säger Per Bolund till DN.

ANNONS
|

Våren 2019 valdes Per Bolund till Miljöpartiets språkrör efter att Gustav Fridolin tackade för sig.

Nu efter drygt fyra år väljer Per Bolund att lämna som språkrör.

– Jag har jobbat med rikspolitik i mer än 20 år. Jag kände att om jag skulle göra någonting annat i livet så är det ett bra tillfälle nu. Samtidigt vill jag skapa bästa möjliga förutsättningar för partiet att hitta en efterträdare och ge den personen chansen att göra bästa möjliga jobb, säger Per Bolund till DN.

Tufft läge för Miljöpartiet

Miljöpartiet har i flera år haft det kämpigt med opinionssiffror så väl som valresultat. Partiet ligger alltjämt och skvalpar runt riksdagsspärren. I intervjun med DN säger Per Bolund att han upplever att partiet inte lyckats få med medborgarna på tåget och att detta är ett skäl till kräftgången.

ANNONS

– Vi lyckades inte visa att det finns en rättviseaspekt i klimatomställningen. Att man kan göra den på ett sätt som gör att människor som har det tufft också får en chans att vara med. Där tycker jag att vi borde ha gjort mer för att se till så att alla kände att man var med på tåget, säger han.

Vill avskaffa ena språkröret

Samtidigt har det väckts intern kritik mot den dubbla språkrörsmodellen, som är unik för Miljöpartiet. Det innebär att partiet i stället för att ha en partiledare har ett manligt samt kvinnligt språkrör.

Till höstens kongress, där Per Bolund nu inte kommer att ställa upp för omval, väntas flera miljöpartister lyfta frågan om att skrota modellen med dubbla språkrör.

Själv försvarade Per Bolund nyligen språkrörsmodellen i intervju med GP.

– Jag tror många hjärnor tänker fler och bättre tankar än få, sa han då.

Samtidigt ansåg han att Miljöpartiet valt en annan väg i en värld som börjar bli allt mer personfokuserad.

– Det gör att vi kanske inte har förutsättningar att få de allra största förtroendesiffrorna, men samtidigt kan jag säga att det är en del av vår ideologi. Vi vill inte att människor ska rösta på Miljöpartiet bara för att man tycker att Per Bolund är en trevlig snubbe.

ANNONS

Per Bolund

Ålder: 51 år.

Yrke: Språkrör för Miljöpartiet sedan 2019. Har tidigare bland annat varit Sveriges klimat- och miljöminister samt finansmarknadsminister. Är utbildad biolog.

Bor: Älvsjö i Stockholm.

Familj: Sambo och tre barn.

ANNONS