Militär ska hjälpa polisen med gränsbevakning

Polisen får hjälp av militären med att bevaka gränsen mot Norge. Orsaken är regeringens beslut om inreseförbud till Sverige. Enligt rikspolischefen Anders Thornberg ska Försvarsmakten och flera andra myndigheter stötta polisen i samband med gränskontrollerna, vilket Svenska Dagbladet var först med att rapportera om.

ANNONS
|

Förra veckan införde regeringen ett tillfälligt inreseförbud från Norge, på grund av en accelererande spridning av den smittsammare varianten av coronaviruset. Sedan dess har polisen bemannat gränsövergångarna.

Polismyndigheten har nu bett Försvarsmakten om stöd. Andra myndigheter har fått samma fråga.

– Vi kan bekräfta att vi har skickat hemställan till flera myndigheter om stöd och samverkan. Innehållet kommer vi att kommunicera när vi fått besked från respektive myndighet, säger Stefan Marcopoulos vid polisens pressjour till SvD.

Utländska medborgare måste visa negativt test

Hjälpen behövs eftersom i princip alla utländska medborgare som reser in i Sverige från och med lördag måste uppvisa ett negativt covid-19-provsvar.

LÄS MER:Beslut om inreseförbud i dag

Försvarsmakten bekräftar att den ska hjälpa till med övervakning, dokumentation och rapportering, men polisen fortsätter att ansvara för gränskontrollerna.

ANNONS

Enligt polisen ska försvaret främst stötta upp vid åtta vägar i Värmland och Dalarna, men det kan utökas om trafikflödet förändras.

”Om förutsättningar finns stödjer Försvarsmakten samhället med tillgängliga resurser, samtidigt som vi löser våra ordinarie uppgifter. Vi har förmågan, gripbara förband och dessutom personal med lokalkännedom”, säger Magnus Lüning, operationsledare vid Försvarsmakten, enligt ett pressmeddelande.

LÄS MER:Virusmutationen kan vara lika spridd här

Uppgiften kommer att lösas av personal ur hemvärnet samt anställda soldater från regementena Ing 2, P4, P7 och Lv6.

Utöver Norge råder det för närvarande inreseförbud till Sverige för utländska medborgare från alla länder utanför EU/EES samt från Danmark. Förbudet gäller ”icke nödvändiga resor”.

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

ANNONS