Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Migrationsverket kritiseras av JO. Arkivbild.

Migrationsverket kritiseras för datummiss

Migrationsverket får kritik för att ha angett fel födelsedatum på ett uppehållstillstånd. Justitieombudsmannen (JO) anser att handläggningen har brustit.

Misstaget har gjort att den drabbade kvinnan inte vågat lämna Sverige för att besöka sitt hemland Bangladesh på sex år, av rädsla för att det skulle medföra problem för henne.

Den 30-åriga kvinnan har vid flera tillfällen påpekat för Migrationsverket att hennes uppehållstillstånd har ett annat födelsedatum än hennes pass från hemlandet, men utan att lyckas.

Migrationsverket har hänvisat kvinnan till Skatteverket, som meddelat att man, om det för en viss födelsetid inte finns fler födelsenummer att tillgå, får ange födelsedagen med en närliggande dag i månaden.

Kvinnan är egentligen född 870101, men tilldelades ett personnummer med 870102.

Möjligheten att tilldela en person ett personnummer med en födelsetid som avviker från den korrekta födelsedagen infördes den 1 juli 2009. Bakgrunden var att invandrare från vissa länder har en födelsetid som registrerats med ett fiktivt datum, ofta den 1 januari eller 1 juli, något som fått personnummer från just de datumen att "ta slut".

JO kritiserar nu Migrationsverket för att ha haft en bristfällig handläggning i samband med att anmälarens uppehållstillståndskort utfärdades.

Nya åtgärder kommer nu vidtas för att undvika att liknande problem uppstår, meddelar JO i ett pressmeddelande.