Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Metoo-kampanjen sprider sig till fler branscher och tusentals vittnesmål samlas in. Arkivbild.

#metoo växer – nya stora upprop förbereds

Metoo-rörelsen växer lavinartat och sprider sig till fler delar av samhället. Minst ett tiotal nya upprop väntas inom kort publiceras offentligt – från bland annat tusentals akademiker, journalister och restaurangarbetare.

- Det är sätt att söka stöd i gruppen och förstå och förklara vad man har blivit utsatt för, säger Åsa Witkowski, chef för patientverksamhet på Nationellt centrum för kvinnofrid, till TT.

Det senaste offentliga uppropet samlar 1 300 kvinnor inom svensk politik. Och ytterligare upprop sprider sig som en löpeld på Facebook. TT har tagit del av en lista på ett tiotal nya grupper i sociala medier som samlar in kvinnors berättelser om sexistiska kulturer, trakasserier, ofredanden, chauvinism och övergrepp – från flera skilda delar av det svenska samhället.

"Dags att utkräva ansvar och skapa en reell förändring", skriver en person som sprider grupperna.

"Finns i alla branscher"

Några av branscherna som de närmaste dagarna väntas gå ut offentligt med berättelser är akademiker, journalister, författare, idrottare och restaurangarbetare.

I ett upprop som samlar vittnesmål från personer inom pr-, reklam- och kommunikationsbranschen skrivs:

"Målet att förändra vår bransch till det bättre och ge en tydlig bild av den sexistiska kultur som tyvärr förekommer på alltför många byråer. Enough is enough."

- Det finns i alla branscher, i allt från idrotten till andra professionella sammanhang, i arbetet och på fritiden, säger Åsa Witkowski.

Känner skuld och skam

Tusentals kvinnor som berättar om maktmissbruk och psykiskt våld inom akademikerbranschen beskriver hur chefer och universitetsledningarna går fria år ut och år in och fortsätter med sina trakasserier – medan kvinnorna blir dubbelt bestraffade och får lämna universitet.

Att vittnesmålen samlas i stora grupper kan underlätta för många, enligt Åsa Witkowski.

- Jag tror det är viktigt för de som berättar vad de blivit utsatta för, för vi vet att den som är utsatt lägger ett så stort ansvar på sig själv och känner skuld och skam. Och då är det viktigt att man ser att fler upplevt något liknande, och att det finns fler som försökt lyfta frågan men tystats.

Leder till förändring

De senaste dagarna har upprop i stora svenska dagstidningar publicerats med vittnesmål från skådespelare, jurister, sångare och musiker under #tystnadtagning, #visjungerut och #medvilkenrätt.

Åsa Witkowski tror om att alla de vittnesmål som nu hörs kommer att leda till en reell förändring.

- Ja, det är jag övertygad om att det kommer att göra. För vi kan inte stillatigande lyssna på de övergrepp som kvinnor är utsatta för dagligen i samhället. Det här måste vi arbeta förebyggande med och ge stöd till dem som är utsatta och lever med konsekvenserna av psykisk ohälsa, säger hon.