Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Mer regn på väg in över Bohuslän

Regn i kombination med snösmältning har orsakat flera översvämningar i Bohuslän, i källare och på vägar. På lördagseftermiddagen drar dessutom ett nytt regnoväder in över området.

I hela Västra Götaland har omkring 30 vägar drabbats av översvämning under lördagsmiddagen. Däribland E6, mellan Rollsbomotet och Kungälvsmotet i riktning mot Malmö, har svämmat över under fredagsnattens och lördagsmorgonens regnande.

– Vi har problem med höga flöden så vi är på tårna och försöker skicka ut folk. Vi har vägassistans ute på flera ställen för att försöka få undan vattnet. Men man får inte undan allt, säger Josefine Gröndahl på Trafikverkets pressjour.

LÄS MER: Buss körde ned under viadukt – vattnet forsade in

Gröndahl förklarar att bara en mindre väg i Grästorp är avstängd, men betonar att det ändå blir en påverkan på trafiken.

– Som trafikant måste man vara extra försiktig och uppmärksam och hålla avstånd.

"Är ganska allvarligt"

Tre omgångar av regn har dragit eller kommer att dra in över Bohuslän, det säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

– Först har vi ett rejält regnoväder som började redan i går. Det drog vidare under morgonen. Det som har varit nu under dagen är en liten mellanfas med regnskurar. Någon gång sent i eftermiddag rör sig ett nytt sammanhållande regn in från sydväst, säger han.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för höga vattenflöden i hela Västsverige.

– Det är en klass 1-varning, så det är den lägsta, men lokalt kan klass 2-flöden förekomma. Det är väl lite gränsfall. Det är inte tillräckligt utbrett för att de ska utfärda en klass 2-varning. Det är ganska allvarligt ändå, säger Engblom.

Engblom menar att det, utöver regnet och snösmältningen, finns flera faktorer som spelar och skapat höga vattenflöden.

– Det kan vara tjäle i marken gör att avrinningen blir sämre. Sedan kan det också vara att dagvattenbrunnar blivit igenkorkade som gör att det rinner sämre i bebyggda områden. Det har också blåst från havet vilken kan göra att vattenståndet vid kusterna är lite förhöjt, säger han.

"Jag har aldrig sett så mycket vatten"

Förutom vägar har även ett antal fastigheter i Ljungskile, Uddevalla, Munkedal och Lysekil drabbats av översvämning och har fått hjälp av räddningstjänst. Två villor i Uddevalla har fått hjälp av Räddningstjänsten i Uddevalla med att pumpa ut vatten.

– Det är en som vi fortfarande håller på med. Problemet är att när vi pumpar ut vatten så rinner det bara tillbaka in. Vi vet inte riktigt hur vi ska lösa det, om vi ska ha andra pumpar som kan pumpa längre bort. Det finns i alla fall folk på plats som jobbar med det, säger Mathias Björck, styrkeledare på Räddningstjänsten i Uddevalla.

Bild: Läsarbild
Bild: Läsarbild

I Forshälla har en gångtunnel nästan helt svämmat över. Amanda Lindblad bor i Buddeberg och kör förbi nästan dagligen.

– Man brukar kunna gå där. Men det är så fruktansvärt mycket vatten som rinner från gärdena att man kommer inte igenom. Jag har aldrig sett så mycket vatten där någonsin, säger hon.

Risk för halka i stället

Utifrån ett översvämningsperspektiv ska det bli bättre i början på nästa vecka, säger Ian Engblom på Foreca.

– Kommer att bli ett omslag under natten mot måndag. Då får vi lite nordligare vindar, lite torrare luft och det blir lite kallare igen. Då finns det en chans för avrinningen att komma i kapp, säger han och lägger till:

– Det finns en ganska stor risk för att det fryser på under natten till måndag. Då blir det andra problem, i stället för översvämningar blir det kanske halka i stället.

Läs också: Halka, snö och höga vattenflöden

Förutom E6 i Kungälv så är det ytterligare ett antal vägar i Bohuslän som har drabbats:

• Väg 675 från Ljungskilemotet till Ranneberg i båda riktningarna.

• Väg 171 från Ödstoft till Askum kyrka i båda riktningarna.

• Väg 174 från Dalhagen till Ävja i båda riktningarna.

• Väg 163 från Kville kyrka till Kville i båda riktningarna.

• Väg 915 från Skistad till Fjällbacka i båda riktningarna.

• Väg 658 från Gullborgavägen till Rinnela i båda riktningarna.

• Väg 168 från Ekelöv till Ytterby i båda riktningarna.

• Väg 990 från Vik till Varp i båda riktningarna.