Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rutinerna för provtagning har ändrats väsentligt efter nya rekommendationer från Smittskydd Västra Götaland. Bild: Roger Larsson
Rutinerna för provtagning har ändrats väsentligt efter nya rekommendationer från Smittskydd Västra Götaland. Bild: Roger Larsson

Mer provtagning på äldreboenden

Nya hyresgäster och personal är just nu de som för in smitta på äldreboenden. Därför ska alla på ett boende testas om ett enda nytt fall dyker upp.

När nya äldreboenden får in smitta idag så kommer den in via de som flyttar in eller återvänder från exempelvis sjukhus och via personalen. Den slutsatsen drar Smittskydd Västra Götaland efter att en sammanställning av en omfattande enkät blivit klar.

GP har tidigare rapporterat om de första resultaten, som visade på stora problem kring de basala hygienrutinerna. Enkäten som handlar om allt från konstaterad smitta till hur måltider intas, har skickats till alla äldreboendechefer i regionens 49 kommuner.

Inför nya rekommendationer

Med stöd av den nya kunskapen om hur smittan sprids har Smittskydd utfärdat nya rekommendationer till kommunerna om äldreboenden.

– Man har infört besöksrestriktioner i princip överallt, så då är det bara med nya boende och personal smittan kommer in på nya boenden. Det har lett till att vi har ändrat rutinerna kring provtagning ganska väsentligt de senaste veckorna, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland.

De nya rutinerna innebär att om någon ska flytta in från sjukhus eller annat boende, eller återvänder till ett äldreboende, så ska de provtas och behandlas som potentiellt smittade i 14 dagar. Äldreboendena rekommenderas dessutom att ta prov på all personal och alla som bor på äldreboendet om ett enda nytt fall dyker upp.

– Det är för att se om vi kan hitta någon med få symptom eller någon som är asymptomatisk som ändå bär på smittan. En mer aggressiv provtagning har blivit resultatet av att vi förstår hur smittan kommer in, säger Peter Nolskog.

Större möjlighet att provta

Kommunerna har efterfrågat den här typen av rekommendationer, menar Peter Nolskog och tillägger att det i dag finns större möjligheter till fler provtagningar. Tidigare har laboratorierna som analyserat testerna haft brist på utrustning, som reagens och provtagningspinnar, men i dagsläget har de mer resurser. Samtidigt som sjukhus och särskilda boenden prioriteras.

Sedan enkäten gjordes för några månader sedan har antalet smittade på äldreboenden i regionen vuxit från kring 400, enligt enkäten som cirka 80 procent av äldreboendena svarade på, till över 900, enligt siffror från Socialstyrelsen.

– Det har varit en väldig uppgång sedan enkäten gjordes, även om det stannat av lite det allra sista. Men hela tiden droppar det in nya boenden med fall, säger Peter Nolskog.