Me too. Kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp. #metoo
Me too. Kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp. #metoo

Medier utreder trakasserier i egna led

Flera svenska mediebolag har de senaste dagarna, via kampanjen #metoo blivit uppmärksammade på att deras egna medarbetare kan ha gjort sig skyldiga till sexuella trakasserier eller övergrepp. Aftonbladet, TV4 och nu senast SVT hör till de företag som startat utredningar.

ANNONS
|

I samband med kampanjen #metoo har SVT kallat in flera kvinnliga anställda för att berätta om sexuella trakasserier de blivit utsatta för av en högt uppsatt chef, rapporterar tidningen ETC.

Enligt uppgifter till tidningen ska det röra sig om sexuella trakasserier i form av kramar, kyssar och annat olämpligt beteende i samband med arbete.

Inte på arbetet

- Vi agerade på en gång och just nu pågår en intern utredning. Personen befinner sig inte på arbetsplatsen under utredningen, säger Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT, till tidningen.

ANNONS

SVT överväger även att polisanmäla medarbetaren beroende på vad som kommer fram i den interna utredningen.

I går meddelade Aftonbladet att en av deras manliga medarbetare, i samråd med företaget, beslutat att ta en timeout "tills vidare" efter att flera kvinnor gått ut i sociala medier och anklagat honom för våldtäkt, sexuella trakasserier och övergrepp.

Krismöte

"Vi måste så klart utreda det här närmare. Det här är ett personalärende och för det har Aftonbladet anlitat en extern och oberoende utredare, expert på sexualbrott", skriver Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén i en längre text på tidningens sajt.

Sofia Olsson Olsén skriver vidare att den som inte skriver under på nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp inte kan arbeta på tidningen.

Även en TV4-medarbetare har i kölvattnet av #metoo anklagats av flera kvinnor för bland annat sexuella trakasserier och kränkande behandling. Mannen ska ha utsatt kvinnor under flera år.

Efter ett krismöte i dag har TV4-ledningen beslutat att ta medarbetaren ur tjänst.

"De uppgifter och anklagelser som nu framkommer är så pass allvarliga att vi beslutat att tills vidare lyfta den aktuella programprofilen ur tjänst. Vi måste gå till botten med de här anklagelserna, både från vår egen och produktionsbolagets sida. Nu kommer vi att utreda det här vidare i lugn och ro, och mer än så kan jag inte säga om vad som sker framöver", säger kanalens innehållsdirektör Åsa Sjöberg i ett pressmeddelande.

ANNONS
TT
ANNONS