Max drog upp rekordstor fisk: ”Som att få upp en dinosaurie”

Under en fisketur på annandag påsk drog 18-årige Max Larsson upp en håkäring – på över 600 kilo. Det kan vara den största fisk som någonsin fångats med spö i Sverige.
– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att den var så stor, det var som att få upp en dinosaurie, säger han.

ANNONS
|

Sedan han var stor nog att hålla i ett metspö har 18-årige Max Larsson från Lerum med jämna mellanrum varit ute och fiskat tillsammans med sin pappa Joakim.

– Han har alltid varit väldigt fiskeintresserad, så jag har fiskat sedan jag var väldigt liten, säger Max.

Tog nästan två timmar

Några gånger per år åker de tillsammans ut på havet med sin båt, men vid lunchtid på måndagen, omkring 75 kilometer väster om Väderöarna, inträffade någonting väldigt ovanligt.

– Min farfar hade precis fått på en fisk, och jag skulle känna om jag hade någon, men när jag kände så tog det stopp, säger Max.

ANNONS

De började veva in sina linor, men när farfar Dan hade fått upp sin fångst hade Max fisk fortfarande inte lämnat botten.

– När tiden gick kom den till slut upp meter för meter, och nästan två timmar senare fick vi upp den till ytan.

Max Larsson
Max med en av de lubbar de fick upp under måndagens fisketur. Bild: Joakim Larsson

”Jag var helt chockad”

De förstod tidigt att det var en stor fisk de hade att göra med, men deras första gissningar på drygt 100 kilo var långt ifrån verkligheten. Det rörde sig nämligen om en håkäring – på över 600 kilo.

– Jag var helt chockad faktiskt. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att den var så stor, det var som att få upp en dinosaurie, säger Max.

Max har fångat stora fiskar tidigare, däribland en lubb på drygt 11 kilo som han fick upp tidigare samma dag och flera blåfenade tonfiskar på 2,5 meter som han var med och tog upp under ett forskningsprojekt.

Men någon håkäring hade Max aldrig tidigare fångat, och med en längd på 405 centimeter, en omkrets på 220 centimeter och en beräknad vikt på 678 kilo slår den här håkäringen alla andra fiskar han någonsin fått – med råge.

Rekordstor fisk

Fisken togs aldrig upp i båten, men genom att mäta dess längd och omkrets i vattnet kunde de genom en matematisk formel beräkna hur mycket den väger. Och om uppskattningarna stämmer, vilket nu ska granskas, är det till och med den största fisk som någonsin fångats med spö i Sverige.

ANNONS

– Det är ungefär två miljoner personer som fiskar i Sverige och de flesta lägger ner flera timmar varje år, och ingen fisk har varit så här stor, så det ligger hundratals miljoner timmar bakom en sån här fisk. Det är helt ofattbart!

Max berättar att han under lång tid inte trodde att det som hänt var på riktigt.

– Jag tänkte på vägen hem att jag hade drömt allting, så jag var tvungen att se bilder och videos på det för att förstå att det hade hänt på riktigt, säger han.

LÄS MER: Sveriges näst största haj fångad i Kosterfjorden

LÄS MER: Fick håkäring på kroken – kan bli nytt svenskt rekord

Fakta: Håkäring

Håkäringen är en storvuxen haj med små fenor, små ögon och grova hudtänder, och färgen varierar från ljust brun med mörkbruna fläckar till mörkt grå med svarta fläckar.

Arten är vidsträckt utbredd i norra Atlanten och Arktis.I Sverige har den påträffas i Skagerrak och Kattegatt, och näst efter brugden är håkäringen vår största fisk.

De flesta håkäringarna har en parasitisk hoppkräfta som sitter fast på ögonen och som så småningom gör att deras syn blir kraftigt nedsatt.

Håkäring är känd för sin stillsamma livsstil och hittas sällan i områden där vattnet är varmare än 5 grader. Arten jagar från ytan och ner till 2 600 meters djup.

Fakta: Hav- och vattenmyndigheten

ANNONS