Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Massvaccinationen inleds vecka 20

Ett tiotal ställen i regionen har nu kommit ner till 55-åringarna och därmed gått vidare till nästa fas - vecka 20 startar massvaccinationen.

Nästa vecka kommer fler ställen där göteborgare kan gå och vaccinera sig att öppna. Exempelvis kommer det gå att få vaccin i Slottsskogen, på Partille arena och i Bergsjön.

– Vi vill gärna ha ännu lite flera vaccinationsplatser just i stora områden som i Göteborg med omnejd, säger regionens vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Just nu vaccineras i huvudsak de som är i fas 3, alltså de som är födda 1961 eller tidigare, men på vissa håll i regionen har även personer i 55-årsåldern kunnat få sprutan. Nu hoppas regionen öka takten i storstadsområdet.

– Vi vill gärna ha ännu lite flera vaccinationsplatser just i stora områden som i Göteborg med omnejd. Därför har vi från nästa vecka förstärkning av våra vaccinatörer, säger Kristine Rygge, regionens vaccinsamordnare under onsdagens pressträff.

LÄS MER: Så ska vaccineringen i Tanum shoppingcenter gå till

LÄS MER: Kronans apotek i Strömstad kommer också att vaccinera

Enligt henne är det nu ett tiotal ställen som har kommit ner till 55-åringarna och därmed gått vidare till nästa fas. Enligt Kristine Rygge beror skillnaden delvis på att regionen har öppnat många vaccinationsplatser, och att det är ”omöjligt” att se till att alla når precis lika långt. Dessutom ser det olika ut i åldersgrupperna och olika många tackar ja eller nej i kommunerna. Men till skillnad mot i Stockholm så ska det inte vara tal om att tusentals tider förblir obokade.

– Det är inte svårt att fylla tiderna, de fylls snabbt.

När kan övriga komma igång?

– Så snart vi får ännu mer vaccin. Vaccinationsplatserna som kommit ned så långt i åldersgrupperna är tillgängliga för alla att söka upp om man så önskar, om man är 55 år och äldre. Men anledningen till att vi öppnar upp fler ställen i Göteborgsområden nu är att vi vill komma ner dit även här.

Vill öka vaccinationstakten

De platser som är aktuella är Slottsskogen, Partille arena, någonstans i Bergsjön och ytterligare en plats i centrala Göteborg.

– Syftet är att öka takten, säger Kristine Rygge.

Den sista och största vaccinationsfasen, fas 4, planeras starta i stor skala vecka 20. Då ska det finnas 214 olika vaccinationsplatser i regionen. Exempelvis kommer det att finnas en plats för massvaccination i Tanum shoppingcenter. I Strömstad kommer man även att kunna vaccineras, men i mindre skala, på Kronans apotek i centrum och på Nordby.

Även i denna fas börjar regionen med de äldsta i gruppen och jobbar sig nedåt i åldrarna. Hur snabbt det kommer att gå beror på hur stor tillgång det kommer att finnas till vaccin. De allra flesta i gruppen 80 år och äldre som velat ta vaccin har nu fått sin första dos. Regionens leveransprognos inför de kommande veckorna visar att det ska finnas bra tillgång på doser, med undantaget vecka 21 och 22 då antalet levererade doser går ner något.

Är det fortfarande rimligt att friska 50-plussare kan vaccinera sig nu när personer i riskgrupp fortfarande väntar?

– Ja, det är fortfarande rimligt att vi går efter åldersordning. Vi vaccinerar dem i riskgrupper som följs av sjukhuset på sjukhuset. Alla andra har möjlighet att boka in sig i sin åldersgrupp.

Enligt Kristine Rygge så kommer det att finnas tillräckligt med vaccin i regionen för de som är från 50 år och äldre de kommande veckorna.

Läs vår direktrapportering från onsdagens presskonferens nedan.