Johanna Möller under rättegången där hon åtalas för mord och mordförsök på sina föräldrar samt anstiftan till mord på sin make. Arkivbild.
Johanna Möller under rättegången där hon åtalas för mord och mordförsök på sina föräldrar samt anstiftan till mord på sin make. Arkivbild.

Många frågor kvarstår i Arbogafallet

Johanna Möller och hennes ex-pojkvän Mohammad Rajabi är skyldiga och får lagens strängaste straff. Men tingsrättens dom innebär inte slutet på Arbogafallet. Många frågor kvarstår i den del som gäller mordet på maken. Via sin advokat meddelade Johanna Möller omgående att domen kommer att överklagas.

ANNONS
|

Vem eller vilka mördade Johanna Möllers make den där augustikvällen för två år sedan? Hur gick det till? Var skedde mordet?

Trots att centrala frågor står obesvarade döms Johanna Möller för anstiftan till mord på sin man.

- Det är inte bra, bättre om vi kan lyckas reda ut alla frågetecken. Det var länge sedan dådet hade begåtts när vi började förundersökningen, säger åklagare Jessica Wenna till TT.

ANNONS

Wenna är nöjd med beslutet att öppna makens grav för att genomföra en andra rättsmedicinsk undersökning. Enligt rådmannen Hans-Åke Nygren blev den andra obduktionen direkt avgörande för en fällande dom.

"Oskyldigt dömd"

Maken hittades död på grunt vatten i sjön Hjälmaren, ett stenkast från den sommarstuga som tillhörde Johanna Möllers föräldrar.

- Rätten har haft att ta ställning till om det var ett mord och vi menar att det är bevisat att maken inte kan ha omkommit i sjön, säger Hans-Åke Nygren.

Själv nekar Johanna Möller även efter det att domen fallit.

- Hennes uppfattning är ju att domen är helt felaktig och hon förnekar samtliga gärningar. Hon känner sig oskyldigt dömd och vill givetvis ha en ny prövning av hovrätten, säger hennes advokat Amanda Hikes.

TT: Det finns ingen gärningsman utpekad för makemordet, hur ser du på det?

ANNONS

- Min klient är dömd för anstiftan, att man tycker att hon i vart fall varit så pass involverad, och det finns det inte heller belägg för. Så det utgår jag från att det blir en ändring i hovrätten.

Döms för anstiftan

Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem är bevisningen vad gäller mordet på maken inte hundraprocentig.

- Bevisvärderingen är ingen självklarhet. Det finns utrymme för olika bedömningar, säger han.

Såväl Johanna Möller som Mohammad Rajabi döms för mord och mordförsök på Möllers föräldrar. Rajabi har erkänt att han tog sig in i sommarstugan och angrep dem med en kniv, som han enligt egen utsago ska ha fått av Johanna Möller när hon skjutsade honom till sommarstället.

Rätten räknar upp 11 punkter som talar för Möllers inblandning i brotten och anser det klarlagt att hon var inblandad "på det sätt som Mohammad Rajabi har redogjort för".

ANNONS

Avgörande delaktighet

Hennes delaktighet anses ha varit "så stor och så avgörande" att även hon ska ses som gärningsman, enligt rätten.

- Rätten finner att hans berättelse är trovärdig, han har ingen anledning att beljuga Johanna Möller och därför tror vi på honom, säger Hans-Åke Nygren.

Den som synar tingsrättens elva punkter kan emellertid konstatera att det i samtliga fall handlar om mer eller mindre starka indicier. Även om Johanna Möller saknar alibi finns inte någon teknisk bevisning som binder henne till brotten.

TT
Fakta: Domarna i Arbogafallet

Johanna Möller döms till livstids fängelse och befinns skyldig till på följande åtalspunkter: Mord och försök till mord på föräldrarna, anstiftan till mord på maken samt stämpling till mord i några fall. Dessutom stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, givande av muta, urkundsförfalskning och hot mot tjänsteman.

Ex-pojkvännen Mohammad Rajabi döms för mord och försök till mord till fängelse i 14 år. Rajabi ska utvisas och förbjuds att återvända till Sverige.

Källa: Västmanlands tingsrätt

Bakgrund: Arbogafallet

42-åriga Johanna Möller åtalades för mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma samt anstiftan till mord på sin man.

I augusti 2015 hittades hennes make drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga.

Avgörande för utredningen om makens död blev beslutet att öppna hans grav. Vid en andra obduktion kunde rättsläkare konstatera att det inte fanns fler än tre kiselalger i makens kropp, vilket tingsrätten anser bevisar att han måste ha dödats på en annan plats än den där kroppen hittades.

En sen kväll ett år senare överfölls Johanna Möllers far och mor med kniv i sommarstugan. Fadern avled och modern skadades svårt.

Möllers tidigare pojkvän, Mohammad Rajabi, har erkänt dådet mot föräldrarna och sagt att Johanna Möller gav honom kniven.

Motiv som nämnts är svartsjuka, osämja och pengar.

Fakta: Skadestånden

Utöver fängelsedomarna ska såväl Johanna Möller som Mohammad Rajabi betala skadestånd till Möllers makes familj och medlemmar ur hennes egen familj.

Skadeståndsbeloppen varierar mellan drygt 45000 kronor och drygt 105000 kronor. Möller ska även betala ett skadestånd på 267000 kronor till ett försäkringsbolag. Hon försökte få ut en stor livförsäkring som hon hade tecknat i sin makes namn.

Mohammad Rajabi döms att betala ett relativt stort skadestånd, 244000 kronor, till Johanna Möllers mor, som alltså överlevde den knivattack där Möllers far mördades.

Källa: Västmanlands tingsrätt

ANNONS