Polis med hund vid området i Ulricehamn, där en kvinna i 60-årsåldern hittades död i tisdags.
Polis med hund vid området i Ulricehamn, där en kvinna i 60-årsåldern hittades död i tisdags.

Man anhållen för mordet i Ulricehamn

En man har anhållits misstänkt för mordet i ett motionsspår i Ulricehamn. Men polisen manar fortsatt till försiktighet i området.

ANNONS
|

Detaljerna kring anhållandet är mycket knapphändiga. Mannen är mellan 20 och 30 år och misstänkt på den lägre graden, skäligen. Han greps på fredagseftermiddagen och anhölls en timme därefter.

Polisen uppger att han greps i Ulricehamn, där han också är hemmahörande.

- Det är en hel del förhör och saker som ska samlas ihop och vi vill inte förstöra utredningen, säger Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborgs län.

TT: Har han någon koppling till kvinnan?

ANNONS

- Jag kommenterar inte det heller.

Begärt förstärkning

Polisen har begärt förstärkning från resten av polisregionen för att utreda det misstänka mordet.

Ett 40-tal poliser arbetar med utredningen. Gärningsmannaprofilgruppen från polisens nationella operativa avdelning har satts in, och om fallet inte får en lösning i helgen kan en utredningsgrupp som är specialiserad på mordfall utan känd gärningsman också bistå.

Samtidigt är stämningen i kommunen och framför allt i kommunhuset, där kvinnan jobbade, dämpad och orolig.

- Det har varit fruktansvärda dagar. Det har gått rätt in i hjärtat i organisationen, säger socialchefen Magnus Andersson som också var kvinnans chef.

Kommunen har tagit in professionellt stöd för personalen. De som vill får ta ledigt och gå ner i arbetstid, arbetet är inte prioriterat just nu utan de anställda ska få tid att kunna ta hand om varandra, säger Magnus Andersson.

ANNONS

Död vid motionsspår

Det var i tisdags som kvinnan i 60-årsåldern hittades död i ett skogsområde 20 meter från ett motionsspår i Lassalyckan i Ulricehamn. Polisen har en teori om att kvinnan överfölls i spåret och sedan släpades in i skogen.

- Det är ett starkt spår i sammanhanget med tanke på platsen och tillvägagångssättet, säger Lena Matthijs.

Polisen har fått in en del tips från allmänheten – men ingen har sett själva brottet, enligt Matthijs, som själv befann sig på höravstånd från brottsplatsen då hon spelade golf på en närliggande golfbana.

Polisen kan fortfarande inte garantera säkerheten vid motionsspåret och manar till försiktighet. Folk ska röra sig två och två, vara ute när det är ljust, och inte gå med hörlurar, är polisens rekommendation. Den kvarstår efter gripandet.

- Ja, vi tycker nog att vi inte kan släppa på den rekommendationen riktigt ännu, säger Lena Matthijs.

ANNONS

"Blir ett öppet sår"

Socialchefen Magnus Andersson tror att om polisen lyckades gripa rätt person skulle det påverka läkningsprocessen positivt.

- Om det här inte löses kan det bli jobbigt, det blir som ett öppet sår. Det skulle ändå vara ett positivt på ett sätt att få veta varför, hur någon mitt på dagen kan gå och ut och bli mördad i lilla Ulricehamn.

Han bekräftar att det inte fanns någon känd hotbild mot kvinnan, men om händelsen kan kopplas till hennes jobb vill han inte spekulera i.

TT
Bakgrund: Detta har hänt

Tisdag den 24 oktober klockan 18.40 larmas polisen efter att anhöriga oroats över att en kvinna i 60-årsåldern inte kommit hem efter ett motionspass i skogen.

Polisen hittar kvinnans bil och sedan ett par glasögon som tros tillhöra kvinnan. Hon hittas senare på kvällen död 20 meter in i skogen från joggingspåret och polisen inleder en förundersökning om mord alternativt dråp.

Under natten inleds en teknisk undersökning av den misstänkta brottsplatsen. På morgonen den 25 meddelar polisen att brott inte kan uteslutas. Man uppmanar folk att vara försiktiga i området.

Den 26 oktober arbetar ett 40-tal poliser med utredningen och hjälp kommer från Nationella operativa avdelningens gärningsmannaprofilgrupp.

Fredagen den 27 grips och anhålls en man mellan 20 och 30 år, skäligen misstänkt för brottet.

ANNONS