Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fyra personer fick åka till sjukhus i samband med en villabrand i Skara under natten mot fredag. Ingen uppges ha allvarliga skador. Arkivbild.
Fyra personer fick åka till sjukhus i samband med en villabrand i Skara under natten mot fredag. Ingen uppges ha allvarliga skador. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Mamma räddade familj ur brinnande hus – fyra till sjukhus

Strax före midnatt på torsdagskvällen larmades räddningstjänst och ambulans om att en villa brann i Skara kommun. Väl framme möttes de av en familj på gatan.
– Det brann kraftigt när vi kom fram, men mamman som larmade hade fått ut hela familjen ur huset, säger Tony Engdahl, inre befäl på Räddningstjänsten.

I samband med att de tog sig ut ur huset ska de dock ha drabbats av rökskador och fick senare föras till sjukhus. Det ska dock röra sig om lindriga skador.

Räddningstjänsten inledde släckningsarbetet, men insåg att branden var så pass kraftig och svårsläckt att byggnaden inte gick att rädda.

– Huset var byggt 1920, och senare ombyggt, vilket gör det väldigt svårsläckt. Det var väldigt mycket brandgaser i väggar och tak. Släcker man på en plats så kan det plötsligt börja brinna fem meter bort i stället, säger Tony Engdahl.

En husbil och en personbil som stod parkerade nära huset fick dras bort för att räddas från stark strålvärme. Strax före klockan sju på fredagsmorgonen är Räddningstjänsten fortfarande på plats vid den nu nedbrunna villan.

– Nu är det bara en glödhög och vi är där med två man och en tankbil, säger Tony Engdahl.

Polisen misstänker inget brott i samband med att branden startat, men orsaken är i nuläget oklar. Därför har man inlett en förundersökning om mordbrand. Brandplatsen kommer spärras av för teknisk undersökning när Räddningstjänsten har avslutat sitt arbete på adressen.

– Det är rutin att inleda en förundersökning, de själva tror att det kan ha varit en mobiltelefonladdare som startat branden. Men vi får undersöka saken och se vad som kommer fram, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen.