Majoritet av riksdagens partier vill ändra amorteringskraven

De flesta av riksdagspartierna vill antingen ta bort eller pausa nuvarande amorteringskrav, rapporterar SVT.

ANNONS
|

– Så snart som möjligt hoppas jag att vi har en modell att presentera, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson, som är en central person i de regeringsförhandlingar som just nu pågår, till SVT.

Socialdemokraterna är enda partiet som inte vill ge besked just nu, utan invänta analysen som Finansinspektionen fått i uppdrag att göra. Den ska redovisas den 14 oktober.

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl betonar för SVT att det är Finansinspektionen som äger frågan och ansvarar för att "trycka på knappen" eller inte.

– Men nu säger faktiskt alla partier, tror jag, att det vore bra om de gjorde det, säger han till SVT.

ANNONS

Riksbankchefen Stefan Ingves har varnat för riskerna med slopade eller pausade amorteringskrav och att det skulle kunna motverka syftet med höjd styrränta.

– Det är viktigt att vi agerar på ett sätt så att vi inte nu bränner på inflationen så att räntorna blir ännu högre. Så det är en målkonflikt som vi behöver analysera väldigt noga, för om vi gör fel här så riskerar det att bli väldigt kostsamt för svenskarna i längden, säger Mats Persson (L), vars parti vill slopa det förhöjda amorteringskravet, till SVT.

Vänsterpartiet delar inte Liberalernas bild:

”Inflationen drivs främst av olika utbudsstörningar. Det är osannolikt att ett slopat amorteringskrav i någon större utsträckning skulle påverka inflationen”, uppger de i ett mejl till SVT.

Miljöpartiet sa så sent som den 6 september nej till ett förändrat amorteringskrav. Nu kan de tänka sig att lätta på reglerna.

– Vi har aldrig stängt dörren för några specifika åtgärder för att möta en ekonomiskt utmanande situation. Samtidigt står vi bakom att amorteringskraven ska gälla som vanligt när läget normaliseras, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Janine Alm Ericson till SVT.

ANNONS