Magdalena Andersson valdes på onsdagsförmiddagen till statsminister.
Magdalena Andersson valdes på onsdagsförmiddagen till statsminister. Bild: Anna Tärnhuvud

Magdalena Andersson vald till statsminister

S-ledaren Magdalena Andersson har valts till ny statsminister med minsta möjliga marginal. Hon riskerar dock en första tung förlust: redan i eftermiddag kan delar av regeringens budget falla.
– Jag står redo att leda en regering som gör det som krävs för att Sverige ska ta itu med problemen, säger Magdalena Andersson.

ANNONS
|

Magdalena Andersson (S) är Sveriges nya statsminister, landets första kvinna på posten. Det står klart efter en omröstning i riksdagen, där mindre än hälften röstade emot henne.

Hon säger att hon är redo att leda landet, och att hennes drivkraft är att Sverige kan bättre. Samtidigt blev hon märkbart rörd av flera av talen inför omröstningen som handlade om att Sverige får en första kvinnlig statsminister.

– Jag blev framröstad till Sveriges första kvinnliga statsminister, och vet vad det betyder för flickor i vårt land, säger hon.

Centerpartiet och Vänsterpartiet, liksom regeringspartierna S och MP släppte fram henne.

Men redan i eftermiddag riskerar hon ett första tungt bakslag. Delar av regeringens budget ser ut att rivas upp, eftersom att det nu saknas stöd för budgeten.

ANNONS

Det var med anledning av uppgörelsen mellan S och V meddelade Annie Lööf att Centerpartiet inte kommer att rösta för regeringens budgetförslag.

Nu ser det ut som att högerpartierna kommer att få igenom vissa förändringar

På en pressträff efter att hon blivit vald kommenterade Magdalena Andersson det faktum att delar av regeringens budget nu ser ut att rivas upp.

– Nu ser det ut som att högerpartierna kommer att få igenom vissa förändringar, säger hon.

Hon konstaterar att det handlar om 10 miljarder av budgetens reformer på 74 miljarder och att det inte är hela budgeten som byts ut.

– Jag bedömer att den till största delen kommer att bestå av vår politik. Och jag kan styra landet på det, säger hon.

Om Centerpartiets agerande säger Andersson att alla partier är fria att fatta sina egna beslut. Samtidigt hade hon hoppats på stöd av C.

– Vi har lyssnat in de krav C hade inför budgeten, och tagit in viktiga reformer för att de skulle kunna rösta för budgeten, säger hon.

Magdalena Andersson konstaterar att C och S har olika syn på Vänsterpartiet.

Miljöpartiet har sagt att de överväger om de ska sitta i regering, i och med att delar av oppositionens budget går igenom.

– Varje parti måste fatta sina beslut, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

Åkesson hotar med misstroende

Inför omröstningen hölls en debatt i riksdagen.

– Vem är det som kör egentligen? säger KD-ledaren Ebba Busch.

Hon menar att Sverige saknar ledarskap, och att regeringens politik går ut på att reda ut de egna partipolitiska problemen, istället för att ta tag i samhällsproblemen.

– Det vi sett de senaste dagarna är partipolitik när den är som sämst, säger hon.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att samhällsproblemen inte löses med ytterligare en socialdemokratisk statsminister.

– Det är en statsministerkandidat som är en av de främst ansvariga för att vårt land ser ut som det gör idag, säger han om Magdalena Andersson.

Sverigedemokraternas förtroende för miljö- och klimatminister Per Bolund är förlorat

Jimmie Åkesson ger också ett medskick till Andersson om hon blir vald:

– Sverigedemokraternas förtroende för miljö- och klimatminister Per Bolund är förlorat. Vi vill inte att han återkommer som miljö- och klimatminister. Skulle han göra det kommer vi att väcka misstroende mot honom.

Ebba Busch tycker att det naturliga är att M och KD får axla regeringsmakten, eftersom det är deras budget som ser ut att röstas igenom senare i eftermiddag.

– Det idag åter aktuella regeringsalternativet har tyvärr misslyckats tidigare. Och mycket talar för att de kommer att misslyckas igen. L kommer att trycka på röd knapp för en röd regering, säger Liberalernas gruppledare Johan Pehrson.

ANNONS

Vinden blåser för oss socialdemokrater

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Annelie Karlsson (S) säger att S med nöje kommer att rösta ja till Magdalena Andersson som Sveriges nya statsminister.

– Sverige ska få en ny statsminister. Nu ska vi också bygga Sverige starkt efter pandemin. Och vi ska göra det med socialdemokratiska lösningar. Vinden blåser för oss socialdemokrater, säger hon.

Den politiska vilden, tidigare Vänsterpartisten, Amineh Kakabaveh, meddelade att hon kommer att rösta grönt, alltså aktivt rösta för, Magdalena Andersson.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar säger att Vänsterpartiets mandat behövs i dagens omröstning, och att partiet därför har inflytande. Hon lyfter tillskottet som rör pensionärer. I och med att S, V och MP inte samlar egen majoritet, kommer partierna dock behöva stöd av andra partier för att få igenom satsningen, som är en del av överenskommelsen mellan V och regeringen.

– Vi vänsterpartister samarbetar gärna konstruktivt. Men vi står upp för väljarna. Oss kan man lita på. Sverige kan nu få sin första kvinnliga statsminister. Det jag inte hade när jag växte upp kan min dotter nu få, säger hon.

C till val som självständigt parti

Centerledaren Annie Lööf, som inför omröstningen deklarerade att partiet släpper fram Magdalena Andersson, men inte budgeten, pratar om vikten att hålla ”ytterkantspartierna” utanför.

– Centerpartiet är fortsatt beredda att ta ansvar för att Sverige ska regeras, samtidigt som vi håller Sverigedemokraterna borta från regeringsmakten, säger Annie Lööf.

ANNONS

Hon säger att det faktum att partiet trycker gult, alltså tolererar Andersson, men inte röstar aktivt för, innebär att C inte ingår i regeringsunderlaget.

– Vi gör som vi alltid gjort i opposition. Vi lägger ner våra röster i slutvoteringen. Vi kommer att gå till val som ett självständigt parti, säger hon.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger att Vänsterpartiet nu är en lika viktig partner till regeringen som Centerpartiet. Han säger att det vore en exceptionell händelse om Magdalena Andersson bara timmar efter att hon blivit vald förlorar budgeten.

Den nyvalda S-ledaren väntas bli Sveriges 34:e statsminister i ordningen och den första kvinnan som erhåller posten.

ANNONS