Magdalena Andersson: ”Natoansökan inte aktuell”

Regeringens linje i Natofrågan ligger fast. Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) efter tisdagens möten med övriga partiledare.
– Om Sverige skickar in ansökan om Natomedlemskap nu skulle det ytterligare öka spänningen i den här delen av Europa, säger hon.

ANNONS

Efter Rysslands invasion av Ukraina har svenska folkets inställning till Nato förändrats något. Enligt färska mätningar finns det en majoritet för ett medlemskap.

Under mötet lyfte såväl Moderaterna som Liberalerna kravet att att partierna bör inleda diskussioner om ett svenskt Natomedlemskap. På pressträffen efter överläggningarna förklarade statsministern att det inte är aktuellt.

– Min bedömning av det som är bäst för Sverige är att regeringen har en långsiktig, konsekvent och förutsägbar linje, säger hon.

Försämrat säkerhetsläge

Hon säger att säkerhetsläget i Europa försämrats under en längre tid och att hotet mot Sverige ökat efter beslutet att bistå Ukraina med vapen. Att i det läget – under en pågående konflikt i vårt närområde – ansöka om ett Natomedlemskap skulle leda till att spänningarna ökar ytterligare, menar hon.

ANNONS

– Då skulle S bidra till det – och det är vi inte beredda att göra.

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterar tisdagens partiledarsamtal om säkerhetsläget.
Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterar tisdagens partiledarsamtal om säkerhetsläget. Bild: Jessica Gow /TT

På frågan om hon är beredd att ompröva sin hållning svarade Magdalena Andersson att hon jobbar utifrån det som är bäst för Sverige – och att hon i nuläget ser att en långsiktig och förutsägbar linje är det som tjänar vårt land bäst.

Brev till EU-länderna

Med anledning av konflikten kommer regeringen nu att ta initiativ till en kompletterande analys av det säkerhetspolitiska läget. Det pågår också diskussioner mellan Sverige, Finland och USA om hur man ska utveckla det samarbete länderna redan har på försvarssidan.

– Vi har inlett en diskussion om att förstärka samarbetet. Vad som mynnar ut ur arbetet återstår att se, säger Magdalena Andersson.

Tillsammans med Finland har Sverige skrivit ett brev till övriga EU-länder för att påminna om den klausul som finns i fördragen och som säger att medlemsstaterna ska bistå varandra vid ett väpnat angrepp mot en annan EU-stat.

– Den är viktig för alla oss i Europa. Det finns flera länder det skulle kunna vara aktuellt för.

ANNONS