Magdalena Andersson (S) avgår som statsminister (arkivbild).
Magdalena Andersson (S) avgår som statsminister (arkivbild). Bild: Olof Ohlsson

Magdalena Andersson avgår

Magdalena Andersson meddelade vid en pressträff på onsdagskvällen att hon avgår som statsminister.
– I morgon kommer jag att begära mitt entledigande av talmannen, sa Andersson.

ANNONS
|

Statsminister Magdalena Andersson erkände sig besegrad vid en presskonferens vid 19.20-tiden på onsdagskvällen. Därmed står det klart att Sverige får en ny regering.

Magdalena Andersson lämnar statsministerposten, en post hon innehaft sedan den 30 november 2021. Hon sa att hon kommer att leda en övergångsregering tills dess att en ny regering är på plats.

– Nu är nästan alla röster räknade. Resultatet är tillräckligt tydligt för att vi ska kunna dra slutsatser kring det, sa statsministern.

Magdalena Andersson konstaterade att Socialdemokraterna gjort en stark valrörelse:

– Vi har det största väljarstöd vi haft på 20 år och vi är det största partiet i norra Europa. Jag är stolt över att nästan två miljoner svenskar valt att rösta på oss.

ANNONS

Hon konstaterar dock att högerblocket har vunnit med knapp majoritet.

– Om det visar sig att Ulf Kristerssons tilltänkta underlag inte håller ihop, då står naturligtvis min dörr öppen. Vi Socialdemokrater är redo att samarbeta med alla som vill vara en del av lösningen på de problem som Sverige står inför.

Hon säger att hon är öppen för att samarbeta med alla partier utom SD.

Magdalena Andersson uttrycker kritik mot hur Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna stöttat Sverigedemokraterna:

– Det står klart att SD nu är Sverige nästa största parti och jag vet att detta oroar många svenskar och jag ser och delar er oro. Jag vet att lösningen finns att fler engagerar sig, vi behöver fler som engagerar sig för att motverka hatet och intoleransen. Många har röstat för att de brister i vår välfärd, våld och skjutningar, en stor migration men en bristande integration.

Magdalena Andersson sa också att Putins energikrig gör att det svenska folket står inför ”en krigsvinter”.

– Sjukvård och äldreomsorg med långa köer och sliten personal, skjutningar och annat gör att det blir en tuff mandatperiod.

Hon planerar inte att lämna posten som partiledare.

– Jag ser fram emot att leda Socialdemokraterna i opposition, säger hon.

ANNONS

ANNONS