Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försvarsövningen Aurora fick på onsdagen besök av försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven när försvaret övade med det nya artillerisystemet Archer.

Macrons förslag nobbas av Hultqvist

Frankrikes president Emmanuel Macron efterlyser ett gemensamt EU-försvar och interventionsstyrka. Svenske försvarsministern Peter Hultqvist (S) avvisar dock förslaget.

Frankrikes president lade på tisdagen fram sin vision om EU vid ett tal. Där ingick bland annat försvarsfrågan där Macron lyfte behovet av en gemensam försvarsbudget, försvarsdoktrin liksom gemensam interventionsstyrka.

Ett liknande förslag har tidigare lanserats av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Redan då var Sveriges försvarsminister tveksam.

Alliansfritt

- Sverige är ett militärt alliansfritt land. Vi ser att det försvarssamarbete som sker inom ramen av EU ska ske på mellanstatlig grund och utifrån sådana behov. Det vi hittills varit överens om är att bygga upp ett stöd för EU:s internationella operationer, säger Hultqvist.

- Han (Macron) vill ha en särskild styrka, det är inget som vi har diskuterat eller drivit och jag är inte beredd att uttala något stöd för den här idén, säger Hultqvist i anslutning till försvarsövningen Aurora.

På övning

Hultqvist tillbringade förmiddagen tillsammans med statsminister Stefan Löfven på en äng utanför skogarna i Trosa. Där visades Försvarsmaktens artilleripjäs Archer upp i samband med övning där man sköt skarpt mot ett mål i Trosa skärgård.

- Vi har varit överens inom EU att Nato och EU inte ska vara konkurrerande organisationer utan komplettera varandra. För Sveriges del är det väldigt viktigt att EU inte är någon försvarsallians. Jag har svårt att se hur Natoländer som nu ställer krav på att EU ska utveckla kapaciteten som finns inom Nato får det att gå ihop, säger Hultqvist.

TT: Förespråkare hävdar ju att detta kan vara ett sätt i arbetet mot nya terrorangrepp?

- Vi arbetar redan effektivt tillsammans med säkerhetspolisen när det gäller att bekämpa olika terrorhot.