Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) talar under Moderaternas arbetsstämma i Örebro.

M vill ha tuffare tag mot brott

Moderaternas partistämma väntas godkänna en rejäl skärpning av partiets politik för lag och ordning. Partistyrelsen backar dock från det kontroversiella förslaget om anonyma vittnen.

Skärp straffen, satsa på 10 000 fler polisanställda, storsatsa på kameraövervakning och inför ett nationellt tiggeriförbud. Det är några av en rad förslag på skärpt rättspolitik som Moderaternas partistämma ska besluta om på fredagen.

Den nye partiledaren Ulf Kristersson sammanfattar det som den största reformen på 20 år för att återupprätta rättsstaten.

Förslagen behandlades på torsdagen i ett stämmoutskott inför fredagens debatt om lag och ordning. Partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé bedömer att det finns ett brett stöd från partiets storstadsförbund för ett nationellt tiggeriförbud.

Vill inte normalisera

- Det är klart att det är en svår fråga eftersom det handlar om väldigt utsatta människor, men vi menar att vi inte ska normalisera tiggeri i Sverige, säger han.

Däremot backade partistyrelsen från det kontroversiella förslaget om att tillåta anonyma vittnen i rättegångar. Bland kritikerna mot förslaget fanns den nye partisekreteraren, den före detta advokaten Gunnar Strömmer.

Kompromissen blev att partiet inte ska ta ställning för anonyma vittnen utan utreda frågan först.

En del moderata kommunpolitiker vill att inte bara staten utan även kommunerna ska kunna anställa poliser.

- Jag har förståelse för deras frustration. Det handlar om att de tycker att det inte finns en tillräckligt närvarande polis, säger Tobé.

Han bedömer dock att stödet är brett för att ha enbart en nationell polis. Däremot ska M-förslaget på 10 000 fler polisanställda utformas så att den lokala polisnärvaron ökar.

Det finns också ett förslag om att kommunala ordningsvakter ska få ökade befogenheter och kunna användas mer flexibelt.

Införa bidragstak

Vid sidan om det rättspolitiska programmet pekar partiledningen ut två andra reformprogram som de viktigaste på stämman. Det ena beskrivs som den största bidragsreformen sedan 1980. Stämman ska bland annat besluta om ett tak för hur mycket bidrag sammanlagt ett hushåll kan få.

Det andra kallas det största skattepaketet sedan 2007. Då genomdrev den dåvarande Alliansregeringen ett jobbskatteavdrag på 40 miljarder kronor. Nu siktar partiledningen på ett jobbskatteavdrag på 22 miljarder kronor.

Stämman ska också ställa sig bakom de senaste två årens omläggning av migrationspolitiken. Det väntas bli debatt om förslaget att invandrare måste klara ett språk- och samhällskunskapstest för att få bli svenska medborgare och att medborgarskap ska kunna återkallas under vissa omständigheter.

I sitt öppningstal inför de 200 ombuden på stämman i Örebro uppmanade partiledaren Ulf Kristersson dem att jobba hårt för att återupprätta väljarnas förtroende för Moderaterna.

- Vårt läge är fortfarande tufft, sade han.