Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabet Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, och nye partiledaren Ulf Kristersson under Moderaternas stämma i Örebro.

M vill ha tak och gräns i bidrag och a-kassa

Moderaterna vill ha ett tak för hur mycket bidrag en familj utan skattepliktiga inkomster kan få. Snävare tidsgränser för arbetslösas ersättning bör sättas och kraven höjas på socialbidragstagare.

- Det är den största bidragsreformen sedan 1980-talet, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för M efter beslut inom området jobb och arbetsmarknad på M-stämman i Örebro.

Grundtanken med den uppdaterade politiken är att det alltid ska löna sig mer att arbeta än att få bidrag, andra former av ersättningar eller pengar från arbetslöshetsförsäkringen.

Taket för bidrag ska innebära att en familj ska kunna få högst 75 procent av en lägstalön och bostadsbidrag i samlade bidrag, oräknat barnbidrag.

Tiden med ersättning från arbetslöshetsförsäkringen ska vara högst ett år. Många som är långtidsarbetslösa får idag till slut så kallad aktivitetsersättning. Där vill M sätta en gräns på tre år, sedan blir det kommunens ansvar och socialbidrag, eller försörjningsstöd som det numera heter. Alla kommuner ska vara skyldiga att ställa krav på aktivitet, motprestation, på den som får försörjningsstöd.

Ett sjätte jobbskatteavdrag, och de så kallade inträdesjobben för nyanlända och unga utan gymnasieutbildning, med 70 procent av ingångslönen, ska få fler i arbete.